İnternet aracılığıyla genellikle canlı görüntülü sohbet ile psikolojik danışmanlık sağlanması online terapidir. Online terapi, mesajlaşma uygulaması, e-posta veya telefon aracılığıyla da sunulabilir. İnternet aracılığıyla, iş yoğunluğu, hastalık veya herhangi başka bir nedenden dolayı bir psikoloji merkezine gidemeyecek durumda olan bireylerin psikolojik destek ve danışmanlık hizmetleri almasını sağlayan bir terapi türüdür. Bu terapi türü, geleneksel yüz yüze terapi oturumlarını dijital platformlara taşır.

Bireylerin terapistleriyle sanal olarak rahat ortamlarında iletişim kurmalarına olanak tanıyan bu terapi türü, metin tabanlı sohbetler, sesli veya video görüşmeler gibi farklı iletişim yöntemleri kullanarak gerçekleştirilebilir. Stres, ilişki sorunları, depresyon, anksiyete veya başka bir sorun için online terapi birçok oldukça etkili bir terapi yöntemi olabilmektedir. Geleneksel yüz yüze terapi ile benzer sonuçlar elde etme potansiyeli taşıyan online terapi, çeşitli avantajlara da sahiptir.

Online Terapinin Avantajları

Uzun zamandır farklı birçok zihinsel ve duygusal sağlık sorunu için etkili bir tedavi yöntemi olarak kullanılan geleneksel, yani yüz yüze terapi bir terapistin ofisinde gerçekleştirilen bir terapidir. Bir profesyonelle konuşmak, yaşamdaki engellerin üstesinden gelmeye, sorunların temel nedeni hakkında farkındalık kazanmaya, semptomları yönetmeye ve iyileşmeye yardımcı olabilir. Araştırmalar, bilişsel davranışçı terapi sorunundan diğer psikolojik sorunlara kadar etkili olduğunu kanıtlamıştır.  

Aşırı stres, düşük benlik saygısı veya uyku sorunu gibi günlük endişelerle karşı karşıya olunsa bile Anka Psikoloji Merkezi’nde olduğu gibi doğru terapist uzman desteği ve rehberliği ile sorunların üstesinden gelinebilir. Danışan bireyin olumlu değişiklikler yapmasına yardımcı olabilir. Online terapi çok daha yeni bir terapi şekli olsa da, mevcut kanıtlar birçok insan için yüz yüze terapi kadar etkili olabileceğini göstermektedir.

Online terapinin işe yarayıp yaramadığı, çoğunlukla başarıyı belirleyen aynı unsura bağlıdır. Danışanın terapistle kurduğu bağlantı düzeyi, kendisini ne kadar açabileceği ve iyileşmeye ne kadar istekli olduğu en önemli faktörlerdir. Seanslara katılmanın yanı sıra, danışanın öğrendiklerini gerçek yaşam durumlarına uygulaması ve ruh halini, duygusal sağlığını destekleyebilecek sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri yapması gerekir.

Anka Psikoloji terapistleri gibi iyi bir terapist, yeni içgörüler kazanmaya ve bireyin hayatını daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için mevcut teknolojiyi en iyi biçimde kullanabilir. Online terapi için iyi bir internet bağlantısı ve uygun bir cihaza ihtiyaç vardır. Online terapi, geleneksel terapi seçeneklerine alternatif bir yaklaşım sunmaktadır. Bu alternatif yaklaşım online terapinin avantajları ve işe yarayabileceği durumlar şunlardır:

  • Erişilebilirlik
  • Rahatlık ve Gizlilik
  • Esneklik
  • Daha Geniş Terapist Seçeneği
  • İletişim Kolaylığı
  • Yazılı İletişim

Online terapi, danışanın coğrafi konumundan bağımsız olarak terapi hizmeti almaya olanak tanır. Ulaşım zorluğu yaşayanlar, kırsal bölgelerde yaşayanlar veya fiziksel engelleri olan bireyler için büyük bir avantaj sağlar. Online terapi, hızlı bir İnternet bağlantısının olduğu her yerden yardıma erişebileceği anlamına gelir. Randevulara gitmek, trafikle mücadele etmek veya toplu taşımayla uğraşmak, park etmek, bekleme odasında oturmak veya işten izin almak için zaman ve para harcamaya gerek yoktur.

Online terapinin rahatlığı ile danışanların yüz yüze terapide karşılaştıkları engellerin çoğu ortadan kalkar. Danışanın kendi evi veya istediği bir özel mekânda terapi alabilmesine olanak tanır. Bu, bazı insanlar için daha rahatlatıcı ve gizlilik sağlayıcı olabilir. Kendi evinin rahatlığında ve güvenliğinde çevrimiçi bir terapistle görüşmek, genellikle kişinin kendisini açmasına ve bir terapi seansı sırasında ortaya çıkabilecek zor duygularla daha iyi başa çıkmaya yardımcı olabilir.

Hareketlilik sorunları, kronik hastalığı veya örneğin agorafobi veya sosyal kaygı bozukluğu gibi evden çıkmayı zorlaştırabilecek bir durum varsa, online terapi ideal çözüm olabilir. Online terapi, daha esnek randevu saatleri sunabilir. Yoğun bir yaşam tarzına sahip olanlar veya farklı zaman dilimlerinde yaşayanlar için online terapi çok avantajlıdır. Coğrafi kısıtlamalar olmadan, dünyanın dört bir yanından terapistlere erişim sağlanabilir.

Bu da, daha fazla uzmanlık alanına ve terapist seçeneğine ulaşma fırsatı sunar. Birçok insan, akıl sağlığı sorunları için tedavi görme konusunda hâlâ bir damgalanma hissetmektedir. Online tedavi almak, fiziken  bir terapist ziyaretinden daha kolaydır. Çevrimiçi bağlandığında kişi, örneğin terapistin otoparkında veya bekleme odasında tanıdık biriyle karşılaşmaktan korkmaz. Haftada sadece bir saat bir terapistle görüşüldüğünde, geçen hafta içinde yaşanan her şeyi hatırlamak bazen zordur.

Canlı seanslar arasında terapiste e-posta veya mesaj gönderebilmek, duyguları ve sorunları ortaya çıktıkça gerçek zamanlı olarak dile getirmeyi sağlar. Bazı çevrimiçi terapi hizmetlerinin mesajlaşma yönü, ilerlemeyi takip etmek ve herhangi bir aksiliği izlemek için de yararlı olabilir. Bazı online terapi platformları, yazılı iletişim yoluyla da terapi hizmeti sunar. Bu da, duygusal ifade konusunda daha rahat hissetmeyi sağlayabilir.

Online Terapinin Dezavantajları

Elbette, online terapinin avantajları olduğu gibi dezavantajları da bulunaktadır. Bunların başında teknik sorunlar gelir. Online terapi ile internet bağlantısının hızına ve kullanılan cihaza tam olarak güvenmek gerekir. Bu unsurlar sorunluysa kesintisiz bir görüntülü sohbeti sürdürmek pek olası değildir. Tabii ki, en iyi bağlantılar ve ekipman bile zaman zaman terapi seansını kesintiye uğratan veya kısaltan sorunlar yaşatabilmektedir.

Video konferans ne kadar etkili olursa olsun, terapistle fiziksel olarak aynı alan paylaşılamadığında duygusal olarak bağlantı kurmak daha zor olabilir. Görüntülü konuşmada vücut dili sinyallerinden birçoğu kaybolabilir. Örneğin terapist, masanın altında danışanın bacağını salladığını görmeyebilir veya danışan, terapistin empati ve şefkatini anlamakta zorlanabilir. Herhangi bir online hizmette olduğu gibi eğer sağlayıcı niteliksiz veya itibarsızsa tuzağa düşme riski de vardır.

Her zaman bir terapistin kimlik bilgilerini kontrol etmek veya listelerindeki tüm danışmanları tarayan saygın bir üçüncü taraf hizmeti kullanmak önemlidir. Online terapinin bir diğer dezavantajıysa kriz anlarında hızlı destek sağlama konusunda sınırların olabilmesidir. Çoğu kişi yüz yüze terapiyi avantajlarına rağmen bu nedenlerden dolayı online terapiden daha fazla tercih etmektedir. Online terapinin her hasta için uygun olmadığını da unutmamak gerekir.

Mesela, şizofreni gibi ciddi bir akıl hastalığından muzdarip olanlar veya intihara meyilli olduğunu hissedenler veya başka bir kriz durumuyla karşı karşıya olanlarla bir terapist, uzaktan çalışmak yerine yüz yüze çalışmayı tercih eder. İster online olsun ister yüz yüze, her tür terapinin anahtarı, danışan için doğru terapisti bulmaktır. Nitelikler, deneyim ve felsefe önemli olabilir, ancak genellikle terapinizin başarısını belirleyecek olan, terapistle geliştirilen ilişkidir.

Tavsiye Edilen Yazılar