Bulimiya Nervoza yeme bozukluğu olarak kabul edilen psikolojik hastalıklar arasında yer alır. Kişinin tıkanırcasına yemek yemesinin ardından kilo almamak için kusması, egzersiz yapması ve uzun süre boyunca yemek yememesidir. Bu hastalığı yaşayan kişilerin düzenli beslenme alışkanlıkları yoktur. Öğünleri atlar ve uzun süre yemek yemezler. Ardından oluşan yoğun açlık hissini bastırmak için de çok fazla yemek tüketirler.

Çok fazla adeta tıkanırcasına yemek yemenin ardından ise suçluluk hissedilir. Bu histen kurtulmak için de kusma, hemen egzersiz yapılması gibi davranışlarda bulunulur. Bulimiya nevroza hastaları aşırı yemek yemenin ardından ayrıca idrar söktürücü ve dışkılamayı arttırıcı ilaçlar kullanmaktadırlar. Bu ilaçlar çoğu zaman reçetesiz alınır ve kötü niyetli olarak kullanılır. Blumiya Nervoza tedavisi için Anka Psikoloji ile iletişime geçebilirsiniz.

Bulimiya Nervoza Nedir?

Psikolojik hastalıklar arasında yer alan bulimiya nevroza hastaları normal kilolarını korurlar. Kişinin kendini engelleyemediği aşırı yeme isteği bulunur. Bu isteği yerine getirmenin sonunda ise kalorilerden ve kilo almaktan kurtulmak için uygun olmayan yöntemlerden yararlanır. Anoreksiya nevroza hastalarından farkları kilolarının normal olması ve uzun süre aç kalsalar da bir öğünde çok fazla yemek yemeleridir. Bulimiya nevroza nedir incelendiğinde yeme bozukluğu hastalığı olarak tanımlanabilir. Hastalığın belirtileri arasında şunlar bulunur.

  • Sıkı uygulanan diyetlerden sonra tıkanırcasına yemek yeme
  • Daha önce yapması gereken işler olsa da egzersiz yapmak ve egzersize gereğinden fazla zaman ayırmak
  • Konsantrasyon güçlüğü ve uyku problemleri
  • Çok sık tuvalete gitmek, idrar söktürücü, müshil ilaçları içilmesi, yemeklerden hemen sonra duşa girilmesi
  • Sık sık detoks çayları içilerek iştahın bastırılmaya çalışılması
  • Geçmeyen yorgunluk hissi ve gözlerde kızarıklık
  • Aile, arkadaşlarla çok sık diyet ve kalori gibi konularda konuşmak
  • Vücut şekli ve ağırlığı ile ilgili takıntılı olmak. Sürekli tartılmak aynaya bakmak
  • Aşırı sinirli ve gergin olma

Bulimiya Nervoza Görülme Sıklığı

Bulmiya nevroza görülme sıklığı kadınlarda erkeklerden daha fazladır. Bunun yanında günümüz güzellik algısı nedeniyle erkeklerde de görülmeye başlanmıştır. Hastalığın ortaya çıkma yaşı ergenlik ve ilk gençlik yıllarıdır. Toplumunu %1,2’si bu hastalığı yaşamaktadır. Hastalığın ortaya çıkışında çeşitli nedenler olabilir. Çocuklukta yaşanan travmatik olaylar, genetik, aile etkileri, gelişimsel etkiler ve nörokimyasal etkiler ve sosyal tutumların hastalığın çıkmasında etkileri olabilir.

Hastalığın ortaya çıkmasında anksiyete bozukluğu, depresyon, aşırı stres, genetik yatkınlık olarak psikolojik nedenler bulunur. Kişinin bulimiya nevroza olduğunun anlaşılması kolay değildir. Hastanın kendisi hasta olduğunu kabul etmez. Bunun yanında davranışlarındaki değişiklikler, sık tuvalete gitmesinden, kullandığı idrar söktürücü ve müshil gibi ilaçların çantasında yakalanması ile çevresi tarafından anlaşılabilir. Yeme bozukluğu olan bu hastalık aslında psikolojiktir. Psikolojik hastalıkların ise kendiliğinden iyileşmesi mümkün olmaz.

Bulimiya Nervoza Teşhis ve Tedavisi

Bulimiya nevroza teşhis ve tedavi sürecinin dikkatle uygulanması gerekir. Kişinin sürekli gergin, sinirli ve stresli olması teşhiste etkili olur. Bu belirtiler başka psikolojik hastalıkların belirtileri ile benzerlik gösterir. Hastaya kan ve idrar testleri yapılır, EKG’si çekilir, vücut kitle endeksi ölçülür. Teşhisin koyulmasında en önemli nokta kişinin aşırı yemek yeme atakları olup olmadığı kontrol edilir. Aşırı yemek yedikten sonra kişi kusuyor mu, idrar söktürücü, dışkılamayı artırıcı ilaçlar kullanıyor mu bunlar öğrenilir.

Hastalığın teşhisinin koyulmasının ardından psikiyatristler, diyetisyenler birlikte çalışırlar. Psikoterapi ve ilaç tedavisi birlikte uygulanır. Hasta terapiler ve ilaç tedavisi ile düzenli yemek yeme alışkanlığını kazanır. Geçmişte yaşanan travmalarla baş edilebilir. Ankasiyete, aşırı stres ve depresyon sorunları aşılır. Bulimiya nevroza belirtileri gösterdiğinizi düşünüyorsanız ya da çevrenizde böyle kişiler olması halinde vakit kaybetmeden İzmir psikolog destek almalısınız.

Tavsiye Edilen Yazılar