Panik atak nedir sorusuna cevap bulmak oldukça önemlidir. Çünkü panik atak ile ilgili kişiler farklı düşüncelere kapılıp yanlış bilgi sahibi olabiliyor. Panik atak dönem dönem kişilerde meydana gelen korku atağıdır. Ancak bu korku normal hayatta yaşanan korkuya pek benzemez. Oldukça şiddetlidir ve hiç geçmeyecek gibi gelir. Bu yüzden kişilerin olağan hayatını etkileyebilmektedir.

Panik atak yaşayan kişilerde normalde o an etrafında kendisini tehlikeye sokacak herhangi bir durum olmamasına rağmen kişiler istemsiz olarak korku duymaya başlar. Bu durumla baş etmek düşünüldüğü kadar kolay değildir. Atak durumunda kişiler kalp krizi geçirdiğini düşünerek ölüm korkusuna kapılabilir. Bu durum bir süre devam ederek daha sonra son bulur.

Panik atak devamlı bir şekilde ilerledikçe kişide panik bozukluk başlamaktadır. Panik bozukluğu olan kişilerin hayatının kolaylaşması adına kısa süre içinde tedaviye başlaması ve normal hayatına geri dönmesi gerekmektedir. Aksi halde yaşam bu kişiler için gerçekten çekilmez bir hal alabilir. Panik atak- panik bozukluk rahatsızlığı için kalıcı bir durum demek yanlış olacaktır. Doğru tedavi ile zaman içinde geçebilmektedir.

Panik Atak Belirtileri Nelerdir?

Her hastalıkta olduğu gibi panik atakta da bazı belirgin belirtiler vardır. Panik atak belirtileri:

  • Aşırı ölüm korkusu
  • Nefes darlığı
  • Kalp krizi geçiriyor hissi
  • Hızlı kalp atışı
  • Baş dönmesi ve mide bulantısı
  • Üşüme ve terleme
  • Kontrolü kaybetmekten ve aklını yitirmekten korkma durumu

Panik atak belirtilerinde olan durumların bazıları elbette hayatta herkesin dönem dönem yaşadığı durumlardır. Bu durumlar yaşandığı zaman panik atak ile karıştırılmamalıdır. Panik atak birçok rahatsızlıktan farklıdır. Bu yüzden çoğu psikolojik rahatsızlık ile karıştırılma durumu yoktur. Ancak gün içinde yaşanan durumlar ile karıştırılabiliyor. Bu durumun çok şiddetli olması ve sürekli tekrarlaması halinde bir uzmandan yardım alınması gerekmektedir.

Panik Atak Neden Olur?

Psikolojik rahatsızlıkların hepsinde altta yatan nedenler vardır. Panik atağa da neden olan bazı durumlar bulunuyor. Panik atağa neden olan durumlar:

  • Panik atakta genetik yatkınlık söz konusu olabiliyor
  • Küçük yaşlarda cinsel istismar
  • Kişide travma yaratacak kayıplar
  • Kafein tüketmek
  • Madde bağımlılığı
  • Kimi zaman obsesif kompusif bozukluk panik atağa neden olabiliyor

Panik atak için birçok farklı sebep sıralanabilir. Ancak kişi hayatında geçmeyen stres panik atağa en çok sebep olan nedenler arasında yer alıyor. Küçük yaşlarda evinde sürekli kavgaya şahit olan kişilerden o an bu durum çok fark edilmese dahi ‘acaba yine mi kavga’ sorusu çocukların aklına kazınıyor ve tekrarlanıyor. Bu durumla birlikte devamlı olan huzursuzluk içinde büyümek ilerleyen dönemlerde panik atağa neden olabiliyor.

Panik Atak Teşhisi

Panik atak teşhisini tek başına koymanız mümkün olmayacaktır. Bu yüzden uzman bir psikolog ile görüşme yapmak en sağlıklısı olacaktır. Siz neden dolayı bu durumdan şüphelendiğinizi psikoloğunuz ile paylaştığınız takdirde psikolog gerekli gözlemleri yaparak durumu anlayacaktır. Bu süreç içinde sizi daha iyi anlamak adına size birkaç soru soracaktır. Panik atak teşhisini koymak elbette zor değildir. Ancak doğru teşhisin koyulması her rahatsızlıkta olduğu gibi oldukça önemlidir.

Gerekli görüşmelerin sağlanması durumunda teşhis koyularak panik atak tedavisi başlar. Panik atağın başlangıç döneminde olan kişiler için tedavi süresi oldukça hızlı ilerleyecek ve hızlı bir sonuç alacaklardır. Daha ileri düzeyde olanlar için ise süreç biraz daha uzun sürebilir ancak tedavi kesinlikle imkânsız değildir. Panik atağın teşhisi doğru koyulduğu takdirde tedavisi de mümkündür.

Panik Atak Tedavisi

Panik atak gibi bir psikolojik rahatsızlık kişinin kendisinde ya da yakın bir çevresinde bulunuyorsa bu durumun tedavi edilip edilemeyeceğini merak edebilir. Panik atak çok şiddetli geçirilen bir rahatsızlık olmasına karşın tedavisi mümkündür. Panik atak tedavisinde önemli olan nokta ise tedavi sürecinden aksaklık yaşanmamasıdır. Tedavinin sorunsuz bir şekilde devam etmesi gerekiyor.Bayraklı Psikoloji seanslarında panik atak için öncelik stres düzeyini azaltmaktır. Stres düzeyinin azalması ile birlikte kişi kendisini daha rahat hissetmeye başlayacaktır. Üstelik durumun düzeyine göre değişmekle birlikte ilaç tedavisine başlanabilir. Bu ilaçların uzman kontrolünde kullanılması ve belirlenen dozdan az ya da daha fazla kullanılmaması büyük önem taşıyor. Aynı zamanda hastanın kendisini rahatlatmak için bağımlılık yapan maddelerden uzak durması gerekmektedir.

Tavsiye Edilen Yazılar