EMDR terapisi nasıl yapılır diye bakıldığında alanında uzman terapistler tarafından yapılması gerektiği bilinmelidir. Bu terapi türünde danışan kişilere çift yönlü uyarım verilerek zihinde yer alan kötü anılara ulaşılmaya çalışılır.

Verilen çift yönlü uyaranlar göz hareketi, kulaktan sesli uyaran veya dokunsal uyaran olmak üzere farklı şekillerde verilebilir. Bu yönleri ile ortaya çıkan uyaran verme işlemi EMDR terapisinin temelini oluşturur. Bu şekilde EMDR ile neler yapılır sorusuna da cevap bulunmuş olur.  Birçok farklı yönden faydalı bir uygulama olan EMDR terapisi, insan yaşamında oldukça etkin bir rol üstlenir.

EMDR Terapisi Nedir? Nasıl Uygulanır?

EMDR terapisi nedir diye bakıldığı zaman, bir kişinin yaşadığı ve etkisinden kurtulamadığı rahatsız edici bir olay, anı ve huzursuzlukları anlamlandırarak o kişinin bu olayların etkisinden çıkmasını ve rahatlamasını sağlayan bir yöntem olarak karşımıza çıkar.

Bir psikoterapi olan EMDR terapisi ile birlikte, bir kişi terapi boyunca zihninde yer alan anılarına ait bilgileri yeniden işler. Uygulama esnasında terapi boyunca, danışan uyanık ve bilinçli bir haldedir. Danışanlar ile önceki yaşantılar paralelinde ilgili anılar tespit edilir. Sonraki aşamada ise hedef anılara ulaşılırken danışana iki yönlü uyaranlar verilmiş ulunur. Bu uyaranlar; göz hareketleri, iki kulaktan sesli uyaran verme veya iki yönlü dokunsal uyarılar verme şeklindedir.

EMDR Terapisi Kimlere Uygulanır?

EMDR kimlere uygulanır sorusu, bu tedaviye ihtiyaç duyan kişiler açısından net bir cevap bulduğu gibi, bu tedavinin kimlere uygulanmayacağı sorusuna da net bir şekilde cevap olur. Genel olarak EMDR terapisi, yoğun korku ve kaygılar için uygulama alanı bulsa da günümüz dünyasında birçok psikiyatrik bozuklukta da kullanım alanı bulur.

Bu terapi türü; kaza, deprem, savaş, taciz, şiddet gibi travmatik olayların bir kişi üzerinde bıraktığı kötü etkilerden kurtulması yönünde uygulama alanı bulur. Bu anlamda bir kişinin travmatik olaylarla ilgili sahip olduğu duygulara tahammül edemeyecek derecede zayıf olması halinde EMDR terapisi uygulama alanı bulamaz demek doğru olacaktır.

EMDR Terapisi Evde Yapılır mı?

EMDR terapisi evde yapılır mı sorusunun cevabını, bu terapiye ihtiyaç duyan herkes oldukça merak eder. Psikolojik terapi süreçlerinde genel anlamda oldukça etkili bir yöntem olarak tercih edilen EMDR terapisi, fiziki ortamda yapıldığı gibi online olarak da uygulama alanı bulabilen bir terapi türü olarak ön plana çıkar.

Evde online olarak yapılabilen bu terapi kapsamında ruh sağlığı hizmetinin yine bir ruh sağlığı uzmanı tarafından telefon, tablet veya bilgisayar gibi elektronik cihazlar kullanılarak yüz yüze olarak yapılmış olur. Bu sayede evden çıkmadan dahi bu terapiyi uygulama imkanı elde eden kişiler, terapinin bu özelliği ile birlikte evden çıkmadan dahi oldukça kolay bir şekilde online psikolog İzmir hizmetini alabilirler.

EMDR Seansı Kaç Dakika Sürer?

EMDR terapisi yaptıranlar, bu terapinin bir seansının kaç dakika sürdüğünü bilirler. EMDR terapisinde bir seans 90 dakika boyunca sürer. İlk yedi aşaması terapi ve son aşaması izleme olmak üzere sekiz aşamada uygulanan bu terapi ile birlikte bazı travmaların etkisi tek bir seansla yok edilebilirken,  bazı durumlarda da birkaç seans uygulanması gerekli olabilir.

Bu anlamda EMDR terapisinin hedefe ulaşabilmesi için kesin bir seans sayısı verilemez. Bununla birlikte bu terapi; panik atak, sosyal fobi, TSSB gibi kaygı bozukluklarında hemen hemen 8 – 12 seans sürebilirken; depresyon ve çoklu travma gibi yoğun problemlerde 20 – 30 seans kadar sürebilir.  İzmir EMDR terapisi uygulayan merkezler arasında bulunan Anka Psikoloji Merkezi, alanında uzman İzmir psikolog ile ihtiyaç duyan herkese hizmet vermektedir.

Tavsiye Edilen Yazılar