Panik atak, ani ve yoğun bir kaygı hissidir. Panik ataklar bir tür korku tepkisidir. Bunlar vücudunuzun tehlikeye, strese veya heyecana verdiği normal tepkinin abartılmasıdır. Panik atak sırasında fiziksel belirtiler çok hızlı bir şekilde ortaya çıkabilir.Panik atak, herkeste farklı zamanlarda ortaya çıkar. Bazı insanlar bir panik atak geçirir, sonra başka bir panik atak yaşamaz ya da bunları düzenli olarak ya da kısa bir süre içinde birden fazla kez yaşadığınızı fark edebilirsiniz. 

Belirli yerlerin, durumların veya etkinliklerin panik atakları tetiklediği fark edebilir. Örneğin, stresli bir randevudan önce gerçekleşebilirler. Çoğu panik atak 5 ile 20 dakika arasında sürer. Çok hızlı bir şekilde ortaya çıkabilirler. Panik atak belirtileri, genellikle 10 dakika içinde en kötü haline gelir.Ayrıca daha uzun bir süre boyunca panik atak belirtileri yaşanabilir. Bunun nedeni, ikinci bir panik atak geçirilmesi veyabaşka kaygı belirtileri yaşanıyor olması olabilir.

Aniden ortaya çıkabilen yoğun anksiyete atağı nöbetleri olan ve fiziksel semptomlarla birlikte gelen panik atak, bireyler için korkutucu deneyimler olabilir. Ancak Anka Psikoloji Merkezi gibi profesyonel uzmanlar sayesinde başa çıkmak ve kontrol altına almak mümkündür. Panik atak, bir panik bozukluğunun belirtisi olabileceği gibi başka anksiyete bozukluklarının veya tıbbi durumların bir sonucu olarak da ortaya çıkabilir. Panik ataklar, kişinin çevresel koşullardan bağımsız olarak ortaya çıkabilir. 

Panik Atakla Başa Çıkmaya Yardımcı Olabilecek Bazı Stratejiler

Eğer kişi sürekli olarak panik ataklar yaşarsa veya bu ataklar yaşam kalitesini olumsuz etkiliyorsa, bir sağlık uzmanı ile görüşmek ve uygun tedavi seçeneklerini değerlendirmekoldukça önemlidir. Panik atak tedavi edilebilir ve kişinin yaşamını önemli ölçüde iyileştirebilecek birçok terapi ve ilaç tedavisi seçeneği bulunmaktadır. Panik atak kişiyi fiziksel ve sosyal açıdan etkilemesinin yanı sıra, uyku sorunları, duygusal etkiler ve başka anksiyete sorunlarına yol açabilir. Panik atakla başa çıkma stratejileri şunlardır:

• Derin Nefes Almak

• Gerçekçi Düşünmek

• Semptomları Tanımlamak

• Güvenilen bir Kişiyle Konuşmak

• Düzeni Egzersiz Yapmak

• Stres Yönetimi

• Profesyonel Yardım Almak 

Nefes alışkanlıklarını değiştirmek, panik ataklarını kontrol altına almada önemli olabilir. Yavaş, derin nefes almak sakinleşmeyeyardımcı olabilir. Derin nefes almak için yavaşça burundan nefes alınmalı, ardından yavaşça ağızdan nefes verilmelidir.Panik ataklar sırasında korkular ve endişeler sıklıkla gerçekçi olmayan düşüncelerle ilişkilendirilir. Kişi kendisine sakin bir şekilde sorular sorarak düşüncelerini sorgular. Gerçek dışı veya aşırı endişe yaratıcı düşünceleri tanıyarak başa çıkılabilir.

Bunlarla birlikte, panik ataklar sırasında gerçekleşen semptomları tanımlamaya odaklanılmalıdır. Kişinin kendisine bu semptomların geçici olduğunu ve zararlı olmadığını hatırlatması gerekir. Vücudun kişiyi yanıltabileceği unutulmamalıdır. Bir panik atak sırasında yalnız hissetmekdaha da korkutucu olabilir. Bir arkadaş, aile üyesi veya terapiste başvurarak duygusal destek alınmalıdır. Atak geçiren bireyle konuşacak bir kişi, sakinleşmeye yardımcı olabilir.

Düzenli olarak egzersiz yapmak, genel anksiyete seviyelerini azaltabilir ve panik atak riskini de azaltabilir. Hafif aerobik egzersizler veya yoga gibi gevşeme teknikleri de rahatlamaya yardımcı olabilir. Stres, panik atakları tetikleyebilir. Stres yönetimi tekniklerini öğrenmek ve uygulamak, panik atak riskini azaltır. Meditasyon, derin kas gevşemesi ve ilgi alanlarına odaklanmak gibi yöntemler, stresi azaltmada en büyük yardımcıdır. Panik ataklar ciddi ve tekrarlı hale geldiği zaman yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Bu noktada, birpsikoterapist veya psikiyatristten yardım almak düşünülmelidir.Kognitif davranış terapisi gibi terapiler, panik atakları yönetmeye yardımcıdır. Gerektiğinde ilaç tedavisi de bir seçenektir. 

Panik Atak Semptomları Nelerdir? 

Panik Atak semptomları, beklenmedik bir şekilde ortaya çıkabilen semptomlardır. Panik atakların etkileri kişiden kişiye farklılık gösterir ve atakların şiddeti ve sıklığı bu etkileri belirler. Tedavi, bu etkileri hafifletmeye ve kişinin yaşamını olumsuz etkileyen atakları kontrol altına almasına yardımcı olabilir. Fiziksel ve duygusal olarak yoğun bir rahatsızlık yaşamasına neden olan panik ataklar, aşağıdaki semptomlarla karakterizedir:

1. Aniden nefes almada güçlük yaşama veya hızlı nefes alıp verme

2. Kalbin hızlı atması veya çarpıntı hissi

3. Yoğun terleme, soğuk terler dökme

4. Ellerde, bacaklarda veya vücudun başka bölgelerinde titreme veya sarsılma hissi

5. Baş dönmesi veya sersemlik hissi

6. Mide rahatsızlığı, bulantı, karın ağrısı veya ishal gibi sindirim sorunları

7. Göğüs bölgesinde şiddetli ağrı veya sıkışma hissi. Bu semptom, bazen kalp krizi ile karıştırılabilir

8. Eller, ayaklar veya yüzde uyuşma veya karıncalanma hissi

9. Kişinin kendisini gerçeklikten kopmuş gibi hissetmesi veya olayları gerçekleştiği gibi algılayamaması

10. Ölüm Korkusu

11. Yorgunluk ve bitkin hissetme

Tavsiye Edilen Yazılar