Narsisizm nedir sorusunun cevabını açıklamak ayrıntılarıyla birlikte biraz uzun sürebilir elbette. İnsan psikolojisini incelemek oldukça zordur. Psikoloji içinde incelenebilecek birçok konu bulunuyor. Bunlardan birisi de narsisizmdir. İnsanların güzel bir yaşam sürmesi için öncelikle gerekli olan kendisini sevmesidir. İnsanın kendisini sevmesi her şeyin başlangıcıdır. 

Özgüvenli insanlar için bazı şeyler ne kadar kolaysa özgüveni eksik olan kişiler için de bir o kadar zordur. Özgüveni olmayan kişiler bir süre sonra insan içine dahi çıkmak istemeyebiliyor. Ancak bu durum bazı kişilerde daha farklı bir şekilde yansıyabiliyor. Bu durumları gizlemek için bazı kişiler benmerkezci olabiliyor. Bu durum ise narsisizm olarak adlandırılır.

Narsist Kişilik Bozukluğunun 8 Belirtisi

Narsist kişilik bozukluğunun teşhisinin bir uzman tarafından koyulması gerekmektedir. Psikolojide birçok rahatsızlığın belirtileri birbiriyle benzerlik gösterebilmektedir. Bu yüzden bir uzmandan yardım almak her zaman en doğru davranış olacaktır.  Peki narsist kişi nasıl belli olur? İşte narsist kişilik bozukluğunun 8 belirtisi:

• Gereğinden fazla özgüvenli olmak

• Kendisini her zaman özel ve diğerlerinden ayrıcalıklı hissetme

• Kibir

• Bencillik

• Çevresindeki insanları kullanmak

• Devamlı olarak kendini övmek

• Kıskançlık

• Umursamazlık

Narsisizmin en belirgin özellikleri yukarıda sayıldığı şekildedir. Bu kişiler girdikleri her ortamda en iyi olmak istedikleri gibi kendilerinden başkasının ön planda olmasına tahammül edemez ve sürekli olarak diğerlerini manipüle etmeye çalışır. Bu durum kişinin yalnızca çevresine zarar veriyor gibi görünse dahi kendisine de ciddi anlamda zarar vermektedir.

Narsist Kişilik Bozukluğu Nedenleri

Narsist kişilik bozukluğunun belirtileri bir yakınında veyakendisinde olduğunu fark eden kişiler ya da teşhis konulan kişiler bu durumun nedenini de merak edebiliyor. Narsist kişilik bozukluğunun nedenleri:

• Özellikle en yakın çevresi tarafından sürekli olarak manipüle edilen kişiler

• Davranışları iyi de olsa kötü de olsa sürekli olarak övgü almak ve pohpohlanmak 

• Küçük yaşlarda istismara maruz kalmak

• Küçük yaştaki çocuklardan çok daha büyük sorumluluklar beklemek

• Gerçek dışı övgüler almak

Narsist kişilik bozukluğunun en önemli nedenleri bahsedildiği şekildedir. Bunların haricinde de elbette birçok neden olabilir. 

Narsist Kişilik Bozukluğu Tanısı Nasıl Konur?

Tüm rahatsızlıklarda olduğu gibi narsist kişilik bozukluğu tanısı koymak da çok önemlidir. Çünkü doğru tedavi için doğru teşhis konması gerekir. Aksi halde kişinin sorunu çözülmeyeceği gibi daha kötü bir duruma gitmesi de kaçınılmaz olacaktır. Narsist kişilik bozukluğu teşhisinin erken konması da önemlidir. Bu süreç kişilerde genellikle ergenlik döneminde iyice belirginleşmeye başlamaktadır. Fark edildikten hemen sonra tedaviye başlanması kişi için oldukça önemlidir. Narsisizm teşhisini kişinin kendisinin ya da çevresinin koyması elbette mümkün değildir.

Kişi kendisinde herhangi bir sorun fark ederse ya da çevresi tarafından bazı durumlar fark edilirse teşhis için uzman bir psikoloğa yönlendirilmesi gerekmektedir. Narsist kişilik bozukluğu olan kişileri psikoloğa ikna etmek de bir hayli güç olabiliyor. Anka Psikoloji’de bulunan uzmanlar ile iletişime geçerek doğru teşhis için görüşme yapabilirsiniz. 

Narsist Kişilik Bozukluğu Tedavisi

Çoğu psikolojik rahatsızlıkta olduğu gibi narsisizm kişilik bozukluğu olan kişiler de genellikle kendisinde herhangi bir sorun olduğunu kabul etmemektedir. Hiç kimse ile değilse bile insan her zaman kendisiyle dürüst bir şekilde konuşabilmeli ve kendisinde ne olup bittiğini farkına varmalıdır. Aslında bakarsanız dönem dönem herkesin kendisini özellikle incelemesinde fayda olacaktır.

Narsisizmin farklı türleri bulunmaktadır. Ancak genel olarak narsist kişilik bozukluğu tedavisi seanslar ile yapılmaktadır. Seansların fayda etmediği ya da yetersiz kaldığı gözlemlendiği takdirde kişiye ilaç tedavisi ile takviye yapılabilir.

Tavsiye Edilen Yazılar