Fibromiyalji, bir kas-iskelet sistemi rahatsızlığıdır. Bu hastalıkta yoğun bir kas ağrısı ve hassasiyet vardır. Bununla birlikte kişide uyku problemleri meydana gelir, kişi sürekli yorgunluk hissi yaşar, hafıza ve ruh hali ile ilgili çeşitli problemler meydana gelir.

Fibromiyaljinin bilinen diğer adı kas romatizmasıdır. Toplumda görülme sıklığı fazla olmamakla birlikte, tüm vücudu etkileyen semptomları nedeni ile kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkileyen ve tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Fibromiyaljinin kadınlarda görülme sıklığı, erkeklere göre daha yüksektir. Romatizmal hastalıklar içerisinde en sık rastlanan ikinci hastalıktır ve çeşitli yöntemler ile tedavi edilebilmektedir.

Fibromiyalji, bazı hastalıklar ile birlikte çok sık bir şekilde görülmektedir. Bu hastalıklar:

  • depresyon
  • kronik baş ağrısı
  • anksiyete
  • huzursuz ayak sendromu
  • ağrılı mesane sendromu
  • dismenore

Fibromiyalji Belirtileri

Fibromiyalji belirtileri, genel hatları ile her hastada benzerdir fakat bu belirtilerin kişide yarattığı etki değişiklik göstermektedir. Hastalığın seyrine ve kişinin fizyolojik özelliklerine bağlı olarak belirtilerin yoğunluğu da kişiden kişiye değişmektedir. Fibromiyalji hastalarında en sık karşılaşılan belirtiler şunlardır:

  • Fibromiyaljinin en büyük özelliği kişide sebep olduğu ağrıdır. Bu ağrılar sabahları zor uyanma ile kendilerini gösteren ve gün içerisinde sık sık rastlanan ağrılardır.
  • Fibromiyaljinin bir diğer büyük belirtisi hassasiyettir. Bu hassasiyet kişide sürekli olarak yorgunluk hissi yaşanmasına neden olur.
  • Nefes almada zorlanma ve kulak çınlaması da fibromiyalji hastalarında en sık görülen belirtiler arasında yer alır.
  • Fibromiyalji hastalarında görülen fiziksel belirtilerin yanında psikolojik sağlığı etkileyen kimi olumsuzluklar da meydana gelir. Fibromiyalji sendromu görülen kişiler genelde mükemmeliyetçi ve titiz bireylerdir. Bu özelliklerin vermiş olduğu stres nedeni ile kimi zaman kişinin ağrılarında artma meydana gelmektedir.
  • Herhangi bir ağrıyı normalden daha fazla algılamak ve ağrı süresinin uzaması fibromiyalji sendromunda görülen belirtilerdendir.
  • Bu kişilerde ağrı eşiği düşüktür, yorgunluk hissi çok sıktır bu nedenle egzersize karşı dirençsizlik mevcuttur.
  • Kişi ne kadar uyumuş olursa olsun, sabahları uyandığında yeterince dinlenmiş hissetmez ve yorgunluk hissi ile uyanır. Bu da uyku kalitesinde azalma yaşamasına sebep olur.
  • Fibromiyalji sendromu görülen bireylerde, konsantrasyon bozukluğu vardır. Bu kişiler yeni şeyler öğrenmede zorluk yaşarlar.
  • Hassasiyet nedeni ile kişide vücudun değişik bölgelerinde kızarıklık görülebilir.

Fibromiyalji Nedenleri

Fibromiyalji, sık görülen bir rahatsızlık olmadığı için hastalığa ve nedenlerine dair aydınlatılamamış pek çok nokta bulunmaktadır. Fakat yapılan çalışmalar sonucunda fibromiyaljiye neden olduğu düşünülen bazı faktörler bulunmaktadır. Fibromiyalji nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Ağrı, bu görev için özelleşmiş bazı sinir hücreleri üzerinden beyne iletilir. Bu iletim sırasında çeşitli moleküller görev alır. Fibromiyalji sendromunun en büyük belirtilerinden biri olan ağrı da bu mekanizmada yer alan bozukluklardan kaynaklanmaktadır. İletim sırasında görev alan moleküllerin fonksiyon ya da konsantrasyonlarında meydana gelen değişikliğin ağrının artmasına neden olduğu düşünülmektedir.
  • Ağrının iletim mekanizmasında ve beyne iletilen ağrı sinyallerinin işlenmesinde pek çok hormon rol oynamaktadır. Bu hormonlarda meydana gelen bir farklılık da fibromiyalji sendromunun oluşmasına neden olabilir. Yapılan çalışmalar, fibromiyalji hastalarında serotonin, dopamin, noradrenalin gibi hormonların sağlıklı bireylere kıyas ile daha az oranda bulunduğunu göstermiştir. Bu hormonların tek işlevi ağrı ile ilgili değildir. Uyku, yorgunluk, depresyon gibi çeşitli belirtilerin görülmesinde de bu hormonların düşük oranda bulunmasının rol oynadığı gösterilmiştir.
  • Net bir şekilde kanıtlanmış olmasa da pek çok hastalıkta olduğu gibi bu hastalıkta da genetik faktörlerin rol oynayabileceği düşünülmektedir.

Fibromiyaljinin temel nedenlerinin yanında bazı tetikleyici faktörler de bulunmaktadır. Bunlar; enfeksiyon, travma, ağır cerrahi operasyonlar, duygusal stres olarak sıralanabilir.

Fibromiyalji Tedavisi

Fibromiyalji tedavisi için net yöntemler bulunmamaktadır. Fakat bu sendrom kişinin günlük yaşamını olumsuz etkilediği için semptomları azaltmak yönünde uygulanan bazı yöntemler bulunmaktadır. Fibromiyalji tedavisinde en sık tercih edilen yöntemlerden biri fiziksel terapidir. Bu sayede hasta eski gücünü ve esnekliğini geri kazanabilir.

Fibromiyalji sendromunun sebep olduğu fiziksel şikayetler dışında bazı psikolojik şikayetler de bulunmaktadır. Bu hastalığın etkilerini en aza indirmek için fiziksel tedavi kadar psikolojik açıdan da destek sağlanmalıdır. Psikolojik danışmanlık, hastanın bu hastalık ile başa çıkabilmesi açısından uygulanması gereken bir yöntemdir.

Anka Psikoloji Merkezi, fibromiyalji dahil pek çok hastalık için uzman kadrosu ile hastalarına destek olmaktadır. Siz de randevu alarak buraya gelebilir ve hastalığınız için gereken her türlü tedaviyi alabilirsiniz.

Tavsiye Edilen Yazılar