Dikkat eksikliği ve hiperaktivite genellikle okul çağındaki çocuklarda ve okul öncesi çocuklarda görülmektedir. Ancak bu durum çocuğun bütün hayatını etkileyebilmektedir. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite kimi zaman genetik nedenlerden kaynaklanabilmektedir. Kimi zaman ise genetik ile hiç ilgisi olmayabiliyor. Bu durumun uzman kişi tarafından teşhis edilmesi ve gerekli tedavinin uygulanması gerekmektedir.

Dikkat Eksikliği Nedir?

Dikkat eksikliği; yapılan bir işe kendisini vermekte zorlanma, kendisini işe verdikten sonra da uzun süre odağının yaptığı işte kalamama durumudur. Dikkat eksikliği çocuğun eğitim hayatını etkileyebileceği gibi ilerleyen süreçlerdeki iş hayatını da etkileyecektir. En basit olarak dikkat eksikliği olan bireyler kitap okumakta bile zorluk yaşamaktadır.

Dikkat eksikliği olan kişiler bilgisayar oyunu oynarken ya da televizyon izlerken bu durum ile karşılaşmazlar. Çünkü dikkat eksikliği, zihni yoran işlerde kendisini belli eder. Kişi ödev yaparken ya da bir iş üzerinde çalışırken aklında farklı düşünceler vardır ve onları yapmak için sabırsızlanır. Bu yüzden konsantre olmakta zorluk yaşamaktadır. Dikkat eksikliğinin en iyi fark edileceği dönem ise okul dönemidir.

Dikkat Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Dikkat eksikliği belirtileri:

  • Sabit duramama, oturma halinde uzun süre kalamama
  • Ellerin ve ayakların sürekli hareket halinde olması
  • Düşünmeden koşmak veya tırmanmak
  • Sürekli konuşmaya çalışmak
  • Çok sık hareket etmek
  • Sürekli aceleci davranmak
  • Sıra beklemede sorun yaşamak
  • Arkadaşlarıyla iletişim kurmakta zorlanmak
  • Eşyalarını bir yerlerde unutmak ya da kaybetmek
  • Sevdiği işte bile dikkatini toplayamaması
  • Düzenli yaşamakta zorlanmak

Bahsedilen belirtiler oldukça ciddi belirtilerdir. Erken yaşta tedavi edilmezse ilerleyen yaşlarda bireyde ciddi sorunlara sebep olması ise kaçınılmazdır. Bu yüzden çocuğunuzdan bu belirtilerden birkaç tanesini gözlemlediyseniz vakit kaybetmeden tedaviye başlanması gerektiğini unutmayınız.

Hiperaktivite Nedir?

Hiperaktivite daha çok aşırı hareketlilik olarak bilinmektedir. Hiperaktivite olan çocuklar yaşlarına göre daha hızlı ve aceleci hareket ederler. Bu durumdaki çocukları sabit olarak bir yerde tutmak oldukça zordur. Hiperaktivite tedavi edilmediği takdirde çocukta ilerleyen süreçte daha önemli sorunlara yol açabilmektedir. Ebeveynler hiperaktivite ile çocuğun yaramazlığını karıştırmaktadır. Bu yüzden herhangi bir sorun olduğunu düşünüyorsanız uzman psikolog Doğan Tura’dan yardım almalısınız.

Hiperaktivite Belirtileri Nelerdir?

Hiperaktivite belirtileri hemen hemen dikkat eksikliği ile aynı belirtileri göstermektedir. Hiperaktivite belirtileri:

  • Aşırı hareketlilik hali
  • Ellerin ve ayakların sürekli hareket halinde olması
  • Uzun süre sabit kalamamak ve oturamamak
  • Bir iş ile uğraşırken sessiz kalamamak
  • Sorulan sorulara daha soru tamamlanmadan cevap vermeye çalışmak
  • Söz kesme, dinlerken sabırsızlık

Bahsedilen belirtiler ile kişilerin teşhis koyması elbette doğru olmayacaktır. Bu teşhislerden birkaçı gözlemleniyor ise uzman ile görüşmek gerekmektedir. Böylelikle yaş ilerlemeden kısa süre içinde tedaviye başlanabilir.

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Kimlerde Görülür?

Dikkat eksiliği ve hiperaktivite tabi ki herkeste görülebilir. Bazı kesimlerde kesin görülür ya da bazı kesimlerde kesinlikle görülmez demek doğru olmayacaktır. Ancak daha çok küçük yaştaki çocuklarda gözlenmektedir. Okula başlamadan önce ya da okula başladıktan sonra çocuğun hareketlerinden, konuşmalarından, ödev yapışından ya da oyun oynayışından bazı durumlar fark edilebilmektedir.

Bu durum çocuk yaşta tedavi edilmezse elbette yetişkinlik çağında da devam edecektir. Ancak çocuklar, ergenler ve yetişkinler olarak bakılırsa görülme sıklığı en fazla çocuklarda daha sonra ise ergenlerdedir. Çocuk yaşlarda gözlemlenen dikkat eksikliği ve hiperaktivite durumu erkek çocuklarında daha yaygındır. Ancak kız çocuklarında da görülen bir durumdur.

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite birbirinden farklı durumlar olarak görülse de her ikisi de birbiriyle bağlantılıdır ve bu şekilde tedavi edilmesi gerekmektedir.

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Tedavisi

Psikolojik her rahatsızlıkta ilaç kullanmak çözüm değildir. Özellikle dikkat eksiliği ve hiperaktivite gibi rahatsızlıklarda ilaç sadece olayı maskelemek olur. Dikkat eksikliği ve hiperaktive durumu nörolojik bir nedenden kaynaklı değilse genellikle duyguları dışa vuramamaktan kaynaklanmaktadır. Bu duygular özellikle negatif duygulardır. Çocuklar içlerindeki kötü duyguları dışarıya vuramadıkları zaman böyle durumlar ile karşılaşılabilir. Çocuğun dikkat eksikliği ve hiperaktivite nedeni açığa çıkarılarak duruma göre bir tedavi şablonu oluşturulur. Bu şablon doğrultusunda zaman içinde çocuktaki değişimi fark etmeniz mümkün olacaktır. Ancak bu durum 1-2 seansta olacak bir iş değildir. İzmir Anka Psikoloji dikkat eksikliği ve hiperaktivite tedavisi için bu süreçte size en iyi desteği veriyor.

Tavsiye Edilen Yazılar