Boşanmada çocuk psikolojisi, pek çok kişi tarafından çokça ihmal edilen durumların başında gelir. Boşanma, her çocuk için oldukça zor bir sürece işaret eder. Çünkü anne ve baba, şu hayatta çocuğun koşulsuz bir şekilde güvendiği ve inandığı özgüven kaynaklarıdır. Bu açıdan boşanma, farklı yaş grubunda yer alan çocukların farklı ve karmaşık duygular hissetmesine neden olur.  

Çocuk, yaşamak zorunda kaldığı bu karmaşık duyguları ileriki yaşamının çeşitli aşamalarında da tekrar tekrar yaşayabilir. Örneğin boşanmada 3 yaşındaki çocuğun psikolojisi, yaşanan bu şeyleri kaldırmaya müsait olmayabilir. Çünkü bu yaştaki çocuklar, boşanma kararının bütün karmaşasını anlamakta zorlanırlar. Bu sebeple de ayrılma kararının sorumlusu olarak kendilerini görürler.

Boşanmada Çocuk Psikolojisi Nasıl Yönetilir?

Evlilik bağı ile güzel duygular etrafında kurulan aile kurumunda bazı zamanlar olur ki hiçbir şey düşünüldüğü gibi olmaz. Daha önce ortaya çıkmamış olan farklılıklar, hayata bakış açılarında meydana gelen değişim ve eşlerin farklı yönde ortaya çıkan beklentileri ciddi anlamda sorunlara sebep olabilir. Bu gibi problemlerin çözüme kavuşmaması ise beraberinde boşanmayı gündeme getirir.

Her iki taraf için oldukça yıpratıcı olan bu süreç, çocuklar için düşünüldüğünden daha zordur. Karı koca arasında tüm bunlar yaşanırken boşanmada 5 yaşındaki çocuğun psikolojisi, onların sahip olduğu psikolojiden daha fazla etkilenir. Çünkü bu yaş grubundaki bir çocuk, boşanmadan erken dönemde daha fazla etkilenmiş olur.

Boşanmada Çocuklar Nasıl Etkilenir?

Anne ve baba arasında ortaya çıkan ayrılık süreci, özellikle çocuk için oldukça sancılı geçmeye aday ve duygusal anlamda travmaların yaşanmasına müsait bir olaydır. Bu anlamda hem boşanma sürecinde hem de ayrılık sonrasında duygularını ifade edemeyen ve doğru psikolojik destek alamayan çocukların genel anlamda depresyon, anksiyete bozuklukları, kişilik sorunları ve dikkat eksikliği gibi sorunlarla karşı karşıya kalması olasıdır.

Bu anlamda boşanma olayından çocuklar olumsuz manada etkilenmiş olurlar. Boşanmada 10 yaşındaki çocuğun psikolojisi deiçinden çıkılmayacak bir hale bürünebilir. Çünkü bu yaştaki bir çocuk, karışan dünyasına bir düzen getirebilmek için büyük bir savaş verir.

Boşanma En Çok Hangi Yaş Grubunu Etkiler?

Boşanma en çok hangi yaş grubunu etkiler diye ele alınacak olursa kız ve erkeklerde farklılık gösterir. Bu kapsamda boşanma esnasında en çok etkilenen grup olarak 5 – 6 yaş kız ve 8 -10 yaş grubu erkek çocukları görülür. Bununla birlikte genel olarak kız çocuklarının erkek çocuklarına göre boşanma sonrası daha çok kaygılı oldukları ve olumsuz ilişki yaşadıkları tespit edilmiştir. Bu sonuçlar boşanma gibi bir eylem sonrası, çocukların psikolojik olarak ne derece etkilendiklerini net bir şekilde ortaya koyar. İzmir çocuk psikolog hizmetleri, bu yaş gruplarındaki çocukların duygusal ihtiyaçlarını anlama ve destek sağlama konusunda önemli bir rol oynayabilir.

Boşanma Sırasında Çocuğa Nasıl Davranılmalı?

Boşanma kararı anne ve baba için üzücü bir durumdur. Ancak çocukların da bu olaydan etkilenmesi söz konusudur. Anne ve babanın her ikisi tarafından da yaşanan bu durum hakkında uygun bir dille çocuklarına bilgi vermesi gerekir. Bu bilgiler aktarılırken boşanma sonrası çocuğun yaşamında ne tür değişimlerin meydana geleceği de aynı dikkatle aktarılmalıdır. Çünkü çocuklar kaç yaşında boşanmayı anlar diye bakıldığında, 3 – 5 yaş arasındaki çocukların bu duruma kendilerinin sebep olduğuna inanarak yoğun bir suçluluk duygusuna kapıldıkları görülmüştür. 6 – 11 yaş arası okul dönemine giren çocukların ise boşanmanın ne olduğunu tam olarak anlamaya başladığı dönemdir. Çünkü bu çağdaki çocuklar, anne ve babasının artık birlikte yaşamayacaklarını ve birbirlerini artık eskisi gibi sevmeyeceklerini anlayabilirler. Boşanmada çocuk psikolojisi küçümsenmeyecek kadar önemlidir. Bu süreçte alanında uzman bir İzmir psikolog tarafından yardım almak önemli bir husustur. Anka Psikoloji Merkezi, bu süreçte ebeveynlere yol gösteren uzman psikologları ile hizmet vermektedir.

Tavsiye Edilen Yazılar