Bipolar bozukluk bireylerin hayatını ciddi anlamda etkileyen iş ve sosyal hayatlarında olumsuzluklara neden olan psikolojik bir hastalıktır. Bipolar bozukluğu olan bireylerin bu durumla tek başına baş etmesi ise mümkün değildir. Yapılan araştırmalara göre işlev kaybına neden rahatsızlıkların içinde ilk on sırada bipolar bozukluk olduğu görülmektedir. İşlev kaybından önce bipolar bozukluğun tedavi edilmesi ciddi önem taşımaktadır.

Bipolar bozukluk daha çok iki uçlu duygu durum bozukluğu olarak görülmektedir. Bir tarafta aşırı mutluluk diğer tarafta ise aşırı bir çöküntü söz konusudur. Bipolar bozukluğu olan bir birey ise bahsedilen her iki durumu da uçlarda yaşamaktadır. Bu yüzden hayatını ve ilişkilerini oldukça etkilemektedir.

Bipolar bozukluk kimi zaman bir süre hiçbir belirti göstermemektedir. Kişi normal hayatına devam ederken bir süre sonra yeniden bir alevlenme yaşanması söz konusu olabilmektedir. Her yaşta görülmesi mümkün olan bu rahatsızlık genellikle 20 ile 25 yaş aralığında kendisini göstermektedir. Bu durum genetik olabileceği gibi nörolojik nedenlerden kaynaklı olarak da ortaya çıkabilmektedir.

Bipolar Bozukluk Belirtileri

Bipolar bozukluk belirtileri kendisini oldukça belli etmektedir. Ancak konu hakkında herhangi bir bilgiye sahip olmayan bireyler bunun neyden kaynaklı olduğunu bilmemektedir. Hatta kimi zaman kişiler bunun bir karakter özelliği olduğunu dahi düşünebilmektedir. Bipolar bozukluğun belirtileri iki farklı başlık altında incelenmektedir; Manik dönem belirtileri ve depresif dönem belirtileri şeklindedir.

Manik Dönem Belirtileri

  • Enerjide fazla bir artış
  • Aşırı dikkat dağınıklığı, adapte olamama durumu
  • Uykusuzluk hissetmeme
  • Aşırı özgüven
  • Keyifli ve riskli şeyleri yapma isteğinde artış

Depresif Dönem Belirtileri

  • Enerjide azalma
  • Sürekli uyuma isteği
  • Değersizlik hissi
  • Özgüvende azalma
  • Umutsuz ve karamsar düşünceler
  • Hiçbir şeyden keyif alamama
  • Çok iştahlı olmak ya da aşırı iştahsızlık
  • İntihara meyilli olmak

Kişiler manik dönemdeyken tedavi sürecini reddedebiliyor. Daha çok depresif dönemdeyken tedavi ihtiyacı olduğunu hissedebiliyorlar. Ancak birey depresif dönem sonrası manik dönemdeyken de tedaviyi yarıda bırakmadan aynı şekilde devam etmelidir. Aksi bir sonraki depresif dönemin daha ağır geçme ihtimali vardır. Tedavi sürecinin kolaylaşması açısından ise dilerseniz Psikolog İzmir ile yüz yüze seanslara katılabilirsiniz.

 Bipolar Bozukluk Neden Olur?

Kendisine ya da çevresinde birine bipolar bozukluk teşhisi konulduğu zaman kişiler bu rahatsız neden olduğunu hangi durumların buna neden olabileceğini merak edebiliyor elbette. Bipolar bozuklukta net olarak bir sebep bulunamamıştır. Ancak durumun daha çok nörolojik olduğu öngörülebiliyor. Bunun yanı sıra genetik ve çevresel etkenlerde neden olabiliyor. Küçük yaşlarda kişinin maruz kaldığı travmatik olaylar ilerleyen yaşlarda şüphesiz kişilerin psikolojinde yer ederek bazı sorunlara neden olabiliyor. Bunlardan birisi de bipolar bozukluktur.

Bipolar bozukluk görünen bireylerin akrabalarında bir ya da iki kişide bu durumun olduğu gözlemlenmektedir. Ancak bipolar bozukluğu alkol ve madde tüketimi de neden olabilmektedir. Bu rahatsızlığın neden olduğu hala araştırılmaya devam etmektedir.

Bipolar Bozukluk Tedavi Süreci

Bipolar bozukluk ömür boyu devam edebilmektedir. Bu yüzden duygu durum değişikliği geçişlerini daha iyi idare ederek bireyin hayatını etkilememesi adına ve ilerleme yaşanmaması için tedavi sürecine başlanmalıdır. Bipolar bozukluk tedavisinde hem ilaç hem de terapi alınmalıdır. Bireyin düzenli bir hayata geçiş yapması kendisine vakit ayırdığı kadar aynı zamanda sosyalleşmesi de gerekmektedir.

İzmir Anka Psikoloji ile dilediğiniz zaman randevu alarak terapiye başlayabilirsiniz. Alanında uzman psikologlar sayesinde başlayacak olduğunuz tedavi sürecinde ki ilerlemeyi kendinizde fark edebilirsiniz. Tedavi ile daha sağlıklı bir sosyal hayata ve daha olumlu bir yaşama kavuşabilirsiniz.

Tavsiye Edilen Yazılar