Alt ıslatma, bir diğer adı ile enürezis, çocuklarda sıklıkla karşılaşılan problemler arasında yer alır. Sadece gece altını ıslatma enürezis nokturna, hem gündüz hem de gece altını ıslatma ise enürezis diurna olarak tanımlanır. Alt ıslatma problemleri doğuştan ya da kazanılmış santral sinir sistemi defekti olmadığı durumlarda ortaya çıkar.

Genel olarak 5 yaş ve üzeri çocuklarda görülen gece altını ıslatma semptomları iki tip olarak meydana gelir. Basit tipte enürezis gece yatağı ıslatma dışında herhangi bir belirti vermez. Komplike tipte bulunan alt ıslatma semptomlarında farklı belirtiler meydana gelir. Örnek olarak gösterilecek olur ise; çocuğun sık olarak idrara gitmek istemesi, ani sıkışma hissine sahip olması, gün içerisinde idrar kaçırma ve kronik kabızlık gibi şikayetler kronik alt ıslatma probleminin varlığından söz ettirir.

Alt Islatma (Enürezis) Nedenleri Nelerdir?

Alt ıslatma (enürezis) problemlerinin altta yatan pek çok farklı sebepleri bulunur. En belirgin rastlanan nedenler arasında genetik faktörler, uyanma bozuklukları, hormonal problemler, mesane ve idrar kesesi ile ilgili sorunlar alt ıslatma nedenleri arasında yer alır. Alt ıslatmaya neden olan diğer etkenler şu şekildedir;

  • Gece artan idrar miktarı alt ıslatma sebepleri arasında ilk sırada bulunur. Akşamları aşırı sıvı tüketildiği durumlarda ortaya çıkar.
  • İdrar yolu enfeksiyonu, alt ıslatma problemleri arasında yer alan diğer sebeptir. Çocukların sık idrara çıkması, idrar yaparken yanma ve kabızlık gibi problemler görülebilir.
  • Şeker hastalığı problemlerinde aşırı idrar üretimi söz konusudur. Yapılan tetkik ve sonuçlara göre altını ıslatan çocukların %2’sinde şeker hastalığının varlığından söz edilebilir.
  • Psikolojik nedenler, alt ıslatma problemlerinde en sık rastlanan sebepler arasındadır. Yaşadığı ve atlatamadığı travmatik olgular enürezis probleminin oluşmasında en önemli etkendir.

Alt Islatma (Enürezis) Tedavisi Nasıl Yapılır?

Alt ıslatma (enürezis) tedavisi, ayrıntılı araştırma yapıldıktan sonra başlar. Altta yatan nedenlerin psikolojik sebeplere dayanması durumunda uzmanların desteği oldukça önemlidir. Uzman desteği ile vakaların yaklaşık %15’i kendiliğinden düzelir ve alt ıslatma problemleri tamamen ortadan kaybolur.

Tedavi aşamasında süreçlerin olumlu devam etmesi için aile ve çocuğun tedavi sürecinde aktif rol alması gerekir. Süreç içerisinde alınacak önlemler, ailenin çocuğa yaklaşımları aileye aktarılarak uzmanların sunduğu tedavi aşamalarının dikkate alınması gereklidir. Tedaviye erken başlayan çocuklarda, alt ıslatma problemlerinin getirdiği psikolojik travmalar ortadan kalkar ve daha hızlı iyileşme görülür.

Uzmanların desteği ile çocuğun gün içerisindeki sıvı alımları düzenlenir, akşam yatmadan önce kola ve kafein içeren içecekler tamamen ortadan kalkar, kabızlık durumları söz konusu olduğunda çocuğun yaşına ve yaşamsal fonksiyonlarına uygun diyet düzenlenir. İdrar kaçıran çocukların giysileri ve çarşafları değiştirilirken mutlaka sürece dahil edilmelidir. Dilerseniz Anka Psikoloji Merkezi ile alanında uzman kişilerden destek alarak idrar kaçırma problemlerini tamamen geride bırakabilirsiniz.

Tavsiye Edilen Yazılar