Yemek yemek, canlıların en temel ihtiyaçlarının başında yer alır. İnsanlar düzenli ve sağlıklı beslenmek için gün içerinde en az 3 ana öğün ve 3 ara öğün tüketmeleri gerekmektedir. Bunun yanı sıra, kişilerin vücut indeksine bağlı olarak ara öğünlerde de farklı sağlıklı yiyecekler ile desteklenmelidir.
Düzenli beslenme kişilerin hem fiziksel hem de mental olarak zinde olmalarına yardımcı olmaktadır. Bu nedenle de kişilerin gerekli vitamin ve mineralleri alarak düzenli beslenmesi kaliteli bir yaşamın en önemli gerekliliklerinden birisi olmaktadır.
Fakat sağlığın olumsuz yönde etkilenmesine neden olan, yetersiz ya da aşırı yemek yeme durumu da bulunmaktadır. Bu durum yeme bozukluğu olarak adlandırılmaktadır. Fakat bu durum da kendi içerisinde duygusal yeme bozukluğu olarak ayrılır ve günümüze pek çok kişi bu durumdan mustariptir.
Duygusal Yeme Bozukluğu Nedir?
Yeme bozukluğu, anormal yeme davranışı olarak adlandırılır. Gün içerisinde vücudun ihtiyaç duyabileceğinden daha fazla yemek ya da gerekli olduğu halde yemekten kaçınmak yeme bozukluğudur. Fakat duygusal yemek bozukluğu her ne olursa olsun yemeye başvurma durumudur.
Bu durumun sürekliliği kişiyi hem fiziksel hem de zihinsel olarak olumsuz bir şekilde etkilemektedir. Kişilerin stres, kaygı ve depresyon gibi psikolojik sebeplerde direkt olarak yemeye ihtiyaç duyması bir duygusal yeme bozukluğudur. Özellikle gençler arasında oldukça yaygın olan yeme bozukluğu, her geçen gün artmaktadır. Günümüzde gençlerin herhangi olumsuz bir durum karşısında kolayca pes etme ve bu durumlar ile baş edememelerinden dolayı kendilerine farklı kaçış yolları aramaktadırlar.
Yemek yemek de bu kaçış yollarından birisi olmaktadır. Bu da yeme durumunun aşırılığına neden olur. Pek çok farklı nedenden dolayı duygusal yeme bozukluğu yaşayan kişiler bir psikolog tarafından terapi almalıdırlar.
Duygusal Yeme Bozukluğu Terapisi
Son yıllarda oldukça yaygın bir hale gelen yeme bozukluğunun pek çok farklı sebebi bulunmaktadır. Bu sebepler kişiden kişiye göre farklılık gösterse de genel olarak herkes de aynı belirtiler ortaya çıkarak gündelik yaşamlarının olumsuz bir şekilde etkilenmesine neden olmaktadır.
Özellikle stres gibi psikolojik sebeplerden dolayı yeme bozukluğu yaşayan kişiler için Anka Psikoloji Merkezi terapi vermektedir. Duygusal yeme bozukluğu terapisi hastanın durumuna göre şekillenmektedir. Her hastada aynı terapi yöntemleri kullanılmamaktadır.
Duygusal yeme bozukluğu terapisine başlamadan önce kişinin boy ve kilo ölçümleri yapılarak vücut kitle indeksi hesaplanmalıdır. Fakat en başta kişinin yeme bozukluğunun olduğunu ve bu durum için terapiye ihtiyaç duyduğunu kabul ederek tedaviyi onaylaması gerekmektedir. Diğer bir yandan yeme bozukluğu tedavisi oldukça uzun bir süreç olduğundan dolayı tedaviye ne kadar erken başlanırsa sonuca varmak da o kadar erken olmaktadır.
Duygusal Yeme Bozukluğunun Neden Olduğu Fiziksel Problemler?
Yemek yemek, insanın gelişiminde oldukça önemli bir faktördür. Buna bağlı olarak da duygusal yeme bozukluğu yaşayan bir kişinin bir süre farklı hastalıklar deneyimlediği ortaya çıkmaktadır.
Yeme bozukluğuna sahip olan ve tedavi görmeyen bir kişi de zamanla aşırı kilo alımı ve obezite, yüksek tansiyon, kalp hastalığı, kolestrol ve şeker hastalığı gibi pek çok fiziksel hastalığa yol açarken; depresyon ve kaygı bozukluğu gibi psikolojik rahatsızlıklara da neden olmaktadır. Bu durumda duygusal yeme bozukluğu ileri seviye de ölümcül bir hale dönüşebilmektedir.
Yeme Bozukluğu Terapisine İhtiyaç Duyulmasına Neden Olan Etkenler
Duygusal yeme bozukluğunun asıl nedenlerinin başında stres yer almaktadır. Bu durum kişiyi direkt olarak aşırı yemeye sevk etmektedir. Fakat genel olarak nedenleri kişiden kişiye göre değişkenlik gösterebilmektedir. Bu bozukluk türü hemen hemen her yaş grubunda görülebilmektedir. Fakat günümüzde özellikle gençlerde daha sık bir şekilde karşılaşılmaktadır.
Bu durum dönemsel olarak da yaşanabilir. Dönemsel bir iştah ve aşırı yeme yaşanması ve daha sonra atlatılması rahatsızlık olarak adlandırılamaz. Fakat duygusal yeme bozukluğu terapi almadan atlatılması zor bir psikolojik durumdur. Buna bağlı olarak da kişilerin duygusal yeme bozukluğu nedenleri şu şekilde belirtilebilir;
- Şekere olan aşırı düşkünlük
- Doğum sonrası yaşanan stres ve kaygı bozukluğu
- Çocuklukta ya da güncelde yaşanan travma sonrası stres bozukluğu
- Aşırı stres ve kaygı
- Özgüven eksikliği
- Mutsuzluk ve umutsuzluk
- Genetik yapı ve aile hastalık öyküsü