Boşanma çocuğa nasıl açıklanır şeklindeki ifadeler, anne ve babaların boşanma sürecinde en önem verdiği konuların başında gelmektedir. Her ne olursa olsun, boşanma zor ve sıkıntılı bir süreçtir. Çiftler bu süreçlerde oldukça üzgün ve sıkıntılı olsalar da çocuklara bunu, onların gelişimsel süreçlerine zarar vermeyecek şekilde açıklamaları gerekmektedir. Bu noktada mutlaka boşanmaya dair açıklama çocuğa anne ve babası tarafından yapılmalıdır.
Çocukların anne ve babalarına hala bağımlı olmaları ve gelişimsel ihtiyaçlarının onlar tarafından karşılanması nedeniyle bu durumu hassasiyetle karşılayabilmeleri olasıdır. Çocuklar için maddi koşulların, yaşam şeklinin, aile hayatının tam anlamıyla değişmesinden dolayı çocuklarda davranışsal ve duygusal açıdan değişimler görülebilmektedir. Kızgınlık, incinme, öfke bu süreçte en fazla hissedebilecekleri duygular olabilir.
Boşanma Çocuğa Ne Zaman Söylenir?
Boşanma kararı çocuğa nasıl anlatılır sorunsalı anne-babaların ilk etapta oldukça üzerinde durdukları konuların başında gelmektedir. Karar alındıktan sonra çocuklara mutlaka bildirilmeli ve onların da bu durum için ruhen ve fiziken hazır olması sağlanmalıdır. Şu aşamalar boşanma sürecini en doğru zamanda söylemek için göz önünde bulundurulabilir;
Fiziksel ayrılığın gerçekleşmesi çok yaklaştığında çocuğunuzla konuşma vakti gelmiş denebilir. Önceden söylendiğinde çocuğun endişelenmesi ve bunun olmaması için bir yol ayrımı olup olmayacağına dair düşünmeye vakit kalmaktadır. 1-2 hafta öncesinden çocuğu bu süreçle ilgili bilgilendirmek daha sağlıklı olacaktır.
Çocukla bu durumun evdeyken ve daha geniş bir zamanda konuşulması onun aklındaki soruları size daha rahat yöneltmesinde etkili olmaktadır.
Duygusal açıdan rahat hissettiğinizden emin olarak çocuğunuza açıklamayı yapmak daha doğru olacaktır. Evliliğinizin bitmesiyle ilgili yoğun duyguların çocuğa yansıtılmaması bu açıdan önemlidir. Sakinlikle açıklama yapmak daha kolay kabullenmeyi beraberinde getirecektir.
Boşanma çocuk için elbette üzücü ve yaralayıcıdır. Bununla birlikte ebeveynlerin ortak ebeveynlik sorumluluğuna odaklanarak çocukların bu sorunları aşmalarına destek olmaları gerekmektedir. Bu şekilde boşanmanın yıpratıcı etkileri mutlaka atlatılacaktır. Özellikle yaş aralığı 4-11 olan çocuklarda anne babalarının anlaşmazlıklarının kendileri yüzünde olduğu gibi bir düşünce baş gösterebilmektedir. Bu da ağlama nöbetleri ve içe kapanıklık gibi tepkilerle dışa vurulabilmektedir. Bir yandan ebeveyne aşırı bağımlılık boşanma döneminde karşılaşılan durumlardan biri olabilir.
Boşanma Çocukları Nasıl Etkiliyor?
Ebeveynlerin boşanması çocuklar için sancılı geçmeye gebe bir dönemdir. Bu nedenle pek çok ebeveyn öncelikle boşanma çocukları nasıl etkiliyor şeklindeki araştırmalara girebilmektedir. Çocuklar bu dönemde duygularını ifade edemediğinde doğru psikolojik destek alamadığında depresyon, anksiyete bozukluğu, kişilik sorunları, dikkat eksikliği gibi problemler yaşayabilmektedir.
Ebeveynler kendi duygusal sorunlarına çocuğa yansıttıklarında çocuğun duygusal boşalımını sağlayamayabilir. Bu da çocukların yetişkinliklerinde psikolojik açıdan sıkıntılar yaşamalarına sebep olabilir. Ayrılmış ebeveynlerin çocukları yoğun korku ve endişe yaşayabilir. Ebeveynler bu konuda çocuklarına karşı daha özenli davrandıklarında bu sorunların derinleşmemesi mümkün hale gelebilir. Boşanma kararı alındığında ideal olan davranış boşanmayla ilgili detaylara girmeden çocuğa net bir biçimde bunun açıklanmasıdır.
Çocuklarda Yaş Grubuna Göre Boşanmanın Etkisi
Boşanma çocuğa ne zaman söylenir gibi pek çok ebeveynin korkmasına ve endişelenmesine neden olabilecek sorular gündeme gelebilmektedir. Bununla ilgili çocuğun yaş aralığına göre bir söylem tarzı ve zamanı geliştirilmesi sürecin daha sağlıklı yönetilmesinde etkili olacaktır. Genel itibariyle 10 yaş ve üzeri olan çocuklarda boşanma durumunu kavrayamama gibi bir durum söz konusu olmamaktadır. İzmir çocuk psikolog gibi uzmandan alınan rehberlik, bu hassas sürecin çocuğun duygusal sağlığına en uygun şekilde yönetilmesine yardımcı olabilir. 11 yaş üzerindeki çocuklar için ebeveynlerinin boşanmasının neden olduğu psikolojik sıkıntılar ergenlik dönemiyle de birleşeceğinden bu noktada daha hassas bir yaklaşım gösterilmelidir. Boşanma süreci her çocuk için aynı geçmese de çocuğun gelecekteki hayatının olumsuz yönde etkilenmemesi ebeveynlerin bilinçli tutumuna bağlıdır. Boşanma süreciyle ilgili hem çocukların hem ebeveynlerin bilinçlenmesi adına uzman desteğiyle İzmir psikolog Anka Psikoloji Merkezi özenli çalışmalarıyla varlığını sürdürmektedir. İzmir ergen psikolog tavsiye arayışında olan ebeveynler, Anka Psikoloji Merkezi’nden profesyonel destek alarak çocuklarının sağlıklı bir şekilde bu süreci atlatmalarına yardımcı olabilirler.