Kaygı her insanın hayatında zaman zaman yaşadığı bir durumdur. Sınav dönemi, stresli geçen iş koşuşturmaları, evlilik hazırlığı, arkadaşlarla geçen diyaloglar gibi birçok sayılabilecek durumda kaygı duyulabilir. Ancak kaygı bozukluğu bu bahsedilen durumdan çok daha farklıdır. Her kaygı duyulduğunda kaygı bozukluğu bir diğer adıyla anksiyete olduğu anlamına gelmemektedir.
Hiç geçmeyen panik hali, kafada kurulan senaryolar ve normalde bir iki saatte geçmesi gereken kaygı durumunun uzun süre geçmemesi kaygı bozukluğudur. Bu durum insanları bir süre sonra haddinden fazla yormaya başlar. Hatta kimi zaman aslında gerçekleşmesi çok da mümkün olmayan durumlar kafada kurulur ve ‘ya olursa’ ile başlayan cümleler kişilerin kafasında dönmeye başlar. Böyle durumlarda vakit kaybetmeden tedaviye başlanması gerekmektedir.
Kaygı Bozukluğu (Anksiyete) Nedenleri
Her rahatsızlıkta olduğu gibi kaygı bozukluğunda da altta yatan sebepler vardır. Böyle durumlarda altta yatan sebeplerin neler olduğunu ortaya çıkarmak ise tedavi sürecini hızlandıracak ve rahatlatacaktır. Kaygı bozukluğu nedenleri:
- Küçükken yaşanan zor durumlar
- Genetik faktörler
- Stresle başa çıkmaya çalışmak
- Travma
- Ekonomik açıdan yaşanan sorunlar
Kaygı bozukluğuna neden olabilen başlıca faktörler yukarıda sayıldığı gibidir. Ancak insan hayatında birçok kişinin aklına gelmeyecek durumlar ile karşılaşılmaktadır. Belki de sizi asla etkilemediğini düşündüğünüz bir olaydan dolayı kaygı bozukluğu yaşıyor olabilirsiniz. İzmir Anka Psikoloji ile kaygı bozukluğunuzun altında yatan nedeni öğrenip buna neden olan durumdan en iyi tedaviyle kurtulabilirsiniz.
Kaygı Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?
Kişiler kendilerini bir huzursuzluk içinde hissettiğinde ve henüz bir psikoloğa gitmeye karar vermeden önce belirtilerinin neler olduğunu merak edebiliyor. Kaygı bozukluğu belirtileri:
- Geçmeyen huzursuzluk hali
- Bitmeyen panikler
- Kalbin hızlı atışı ve aşırı terleme
- Nefes alıp vermede hızlanma
- Kaygıya neden olan konu dışında başka şeyler düşünmenin zorlaşması
- Kaygıya neden olan durumdan uzaklaşmayı istemek
Bu durumlar kaygı bozukluğunda görüldüğü gibi farklı rahatsızlıklarda da görülmektedir. Bu yüzden bu durumlardan herhangi birinin ya da birkaçının kendinizde olduğunu düşünüyorsanız kendinize teşhis koyarak bir kenara çekilmek yerine bir psikolog ile görüşmeye başlamalısınız. Kaygı bozukluğunuz ilerlemeden bu durumdan kurtulmanız elbette mümkün olacaktır.
Kaygı Bozukluğu (Anksiyete) Türleri
Kaygı bozukluğuna neden olabilecek birçok neden olduğu gibi her neden kaygı bozukluğunun farklı bir türüne sebep olabiliyor. Kendi arasında ayrılan kaygı bozukluğu durumunun belirtileri de tedavi süreci de farklılık gösterebiliyor. Bu yüzden en iyi teşhis kesinlikle uzman bir psikolog tarafından koyulmalıdır. Siz de böylelikle aklınıza takılan tüm soruların cevabını daha sağlıklı bir şekilde alabilirsiniz. Kaygı bozukluğu türleri:
- YKB ( Yaygın kaygı bozukluğu )
- OKB ( Obsesif kompulsif bozukluğu )
- Fobi
- Panik bozukluğu
- Sosyal kaygı bozukluğu
- Mutizm ( Seçici konuşmazlık )
Görüldüğü gibi kaygı bozukluğu içinde birçok farklı tür bulunuyor. Bu türler birbirinden bağımsız olarak farklı sorunlara ve farklı durumlara neden olabiliyor.
Kaygı Bozukluğu Tedavisi
Kaygı bozukluğuile ilgili elbette en çok merak edilen konulardan birisi bu durumun tedavisi olup olmadığıdır. Kaygı bozukluğunun elbette tedavisi vardır. Uygun tedavi neticesinde kişiler oldukça huzurlu bir yaşama kavuşabilir. Ancak seanslara aksatılmadan gidilmesi büyük önem taşıyor.
Bayraklı psikoloji merkezinden kaygı bozukluğu tedavisi almak istiyorsanız ve yüz yüze görüşmeye gidecek vaktiniz yoksa ya da farklı bir ilde ikamet ediyorsanız seanslara online olarak katılabilirsiniz. Böylelikle tedavi sürecini aksatmadan düzenli olarak tamamlayabilirsiniz. Tedavi süreci boyunca psikolog ile aklınıza takılan her konuyu konuşabilir ve merak ettiğiniz soruların cevabını kolaylıkla bulabilirsiniz.
Kaygı Bozukluğu İçin Yapılabilecekler
Kaygı bozukluğu için tedavi gördüğünüz süreçte aynı zamanda kendinize iyi gelebilecek şeyler yapabilirsiniz. Örneğin spora başlayabilirsiniz. Yaptığınız spor ile nefesinizi düzenleyebilir ve kalp atışınızı kontrol altında tutmaya çalışabilirsiniz. Kitap okuma alışkanlığınız yoksa bunu edinip kitap ile farklı dünyalara dalmaya başlayabilirsiniz. Kendiniz için ayıracağınız her vakit size hep iyi gelecektir. Tedavi sürecinde kendinizi ihmal etmemelisiniz.
Kaygı bozukluğu tedavisi seans odasından çıktıktan sonra bitmemelidir. Kişi psikolog kontrolü altında günlük hayatında yapabileceği aktiviteler edinmelidir. Böylelikle rahat bir hayata başlamak için yavaş yavaş adım atılmaya başlanmış olacaktır. Kendinizde kaygı bozukluğu olduğunu düşünüyorsanız ya da belirtilerden bazıları sizde varsa vakit kaybetmeden psikolog Doğan Tura ile görüşmeye başlamalısınız.