Narsist ilişkilerde yaşanan sorunlar, son dönemlerde oldukça artış gösteren bir problemdir. Bu probleme sahip bireyler, genel olarak başkalarının duygu ve düşüncelerini önemsemeyen, ihtiyaçlarını görmeyen, tamamen kendi hayatına programlanmış, sürekli kontrol mekanizması olan, kişileri manipüle ederek empati kurmayan kişiler olarak tanımlanır. Narsist İlişki yaşayan birçok insanda çeşitli sorunlar meydana gelebilir. Bu sorunlar şu şekildedir:

  • İletişim sorunları

Narsist kişiler, empati duyguları ve başkalarının ihtiyaçlarını önemsemeyen bir yapıya sahiptir. Bu nedenle ilişkilerde en çok yaşanan sorunlardan bir tanesi iletişim sorunlarıdır. İletişim sorunları anlayış eksikliğini beraberinde getirerek pek çok tartışmanın önünü açar.

  • Duygusal istikrarsızlık

Narsistler çabuk kırılgan yapıya sahiptirler. Aynı zamanda duygusal istikrarsızlıkları söz konusudur. Herhangi bir kavga anında öfke patlamaları meydana gelebilir.

Kontrolcü yaklaşıma sahip olan narsistler, genel olarak karşısındaki insanları sürekli kontrol etme eğilimindedir. Hayatında olan insanların yaşam tarzına ve davranış şekillerine karışarak onları manipüle ederler.

  • Duygusal istismar ve empati eksikliği

Narsistler, karşısındaki insanı her konuda yetersiz hissettirir ve herhangi bir konuda yaptığı hatayı kabul etmezler.

Narsist Kişiler İlişkilerde Nasıl Davranır?

Bir kişinin narsist bir yapıda olup olmadığını anlamak için davranışlarının iyi bir şekilde analiz edilmesi gerekir. Aynı zamanda narsist bir yapıya sahip olan insanın sosyal yaşamı bu durumdan etkilenerek zamanla yalnız bir birey haline gelmesine neden olur.  Bu tür bir yapıya sahip olan kişinin alanında uzman kişilerden destek alması tavsiye edilir. Anka Psikoloji merkezi uzman kadrosu ile narsist kişilik evreleri ve narsist ilişkisi analizi yaparak bireylerin daha mutlu bir yaşam sürmesine olanak sağlar.

Narsist kişiler ilişkilerde nasıl davranır sorusu merak edilen konulardan bir tanesidir. Bu davranışlar şu şekildedir.

  • Narsist bir kişi sürekli olarak kendi hayatı ve kendi ihtiyaçları ile ilgilenir. Başkalarının yaşadığı problemleri görmezler. Aynı zamanda ilişkide daima kendini ön plana çıkarmak isterler.
  • Manipülatif davranışlar ile kişileri negatif olarak etkilerler. Sürekli olarak suçlama ve eleştirilerde bulunarak kişinin üzerinde kontrol sağlamayı hedeflerler. Aynı zamanda ilişkiyi kendi isteklerine göre devam ettirerek kendi istekleri doğrultusunda yönetirler.
  • Bu tür kişiler, diğer insanlardan kendini soyutlayarak başkalarından daha üstün olduklarını düşünürler. Başkalarını sürekli küçümseme eğilimindedirler.
  • Narsist kişiler sadece kendi hayatlarına programlandıklarından dolayı partnerinin fiziksel ve duygusal ihtiyaçlarına kayıtsız kalırlar.
  • Bu özelliğe sahip kişiler, sürekli olarak olumsuz eleştiri ve yorumlar yaparak karşındaki insanın eksikliklerini dile getirirler.

Narsisist Bir Partnerle İlişkide Sınır Koyma

Narsistlik, bir kişisel bozukluk olarak bilinir. Tedavisi mümkün olan bu kişilik bozukluğuna kısa süre içerisinde müdahale edilmediği takdirde sorunlar katlanarak devam eder. Narsistlik, ilişkilerde büyük bir sorun haline geldiğinde narsist biriyle ilişki yaşamak oldukça zor bir döngü haline gelebilir. Bu durumda narsist kişi ile aranızda sınır koymanız gerekir.

Öncelik olarak narsist bir birey ile aranıza mesafe koymak isterseniz hiçbir kanaldan iletişime geçmemeniz gerekir. Herhangi bir iletişim halinde olunmadığı durumlarda bireyler sadece karşındaki insanın hatalarını görmeyerek kendisinde de çeşitli hatalar arayabilirler.

Aynı zamanda narsist bireyler karşısındaki insana büyük zararlar vermesinden dolayı ilişkilerdeki tartışma sonucuna ve davranışına göre bir süre baş başa ya da toplum içerisinde görüşmemek sınır koymanın bir başka boyutudur. Narsist bir birey ile beraberseniz sizi aşağı çekmesine fırsat vermeden doğru zamanda aranıza sınır koymanız oldukça önemlidir.

Narsist İlişki Evreleri

   

Narsistlik ileri bir boyut kazandığında tedavisiz düzelebilen bir kişilik bozukluğu değildir. Narsistliğin dört farklı evresi mevcuttur. Bu evreler ilişkinin yaşandığı süre boyunca kişiler tarafından fark edilmezler. Narsist ilişkilerde yaşanan evreler şu şekildedir;

  • İdealleştirme evresi
  • Değersizleştirme evresi
  • Terk etme evresi
  • Geri dönme evresi gibi dört farklı evresi mevcuttur.

 

Narsist İlişkilerde Yaşanan Sorunlar İçin Tedavi Yöntemleri

Narsist kişilik bozukluğu genel olarak ilaç tedavisi ile mümkün olmayan bir psikolojik rahatsızlıktır. Narsist kişilik bozukluğu yaşayan bireyler tedaviye direnç göstermesinden dolayı oldukça uzun süreli bir psikoterapi alması şarttır. Psikoterapi tedavisinin alanında uzman klinik psikolog tarafından alınması tavsiye edilir.

Narsist kişilik bozukluğu tedavisi İzmir psikolog Anka Psikoloji Merkezi ile bu sorunlarla başa çıkmaya çalışan bireyler için terapi sürecini oluşturabilirsiniz.

Terapilerde genel olarak bilişsel davranış terapisi kullanılır. Psikoterapi uzmanları, terapi süresi boyunca çeşitli analizler ile tedavinin ne şekilde ilerlediğini kontrol ederek sürekli olarak yeni tedavi yöntemleri ile kişinin iyileştirilmesi amaçlar. Uzun bir tedavi süreci sonunda iyileşme oranı mümkündür.

Tavsiye Edilen Yazılar