Mevsimsel depresyon yaşanan mevsim değişiklikleri ile birlikte kişilerde çıkan depresyonu tanımlamakta kullanılır. Mevsimsel adının verilmesinin nedeni ise her yıl aynı dönemde ortaya çıkması ve yine aynı dönemde sona ermesidir. Genellikle sonbaharda başlar ve kış boyunca devam eder. Bu süre boyunca kişi depresyon belirtilerini gösterir. Genel olarak sonbahar kış mevsimlerinde olmakla birlikte ender olarak ilkbahar ve yaz mevsimlerinde de görülebilir.
Bu depresyon türünün daha çok kadınlarda ortaya çıktığı görülür. Kadınlar gibi gençlerde risk grubu içinde yer alırlar. Depresyonun farklı türleri bulunur ve belirtileri de benzerlik gösterdiğinden teşhisi zordur. Duygu durum bozukluğu sorunu olan kişilerde ve aile geçmişinde depresyon olan kişilerde daha fazla görülür. Tedavi edilebilir ve kişinin mevsim geçişlerinde terkar depresyon yaşamasının önüne geçilir. İzmir psikolog iletişime geçerek tedavi süreçlerini detaylı olarak öğrenebilirsiniz.
Mevsimsel Depresyon Nedir?
Özellikle sonbahar ve kış mevsimlerinde havanın erken kararması, kapalı havalar, havanın soğukluğu nedeniyle sürekli kapalı alanlarda kalınması bazı kişilerde depresyona neden olabilir. Mevsimsel depresyon nedir incelendiğinde ise bu depresyon türünün her yıl aynı dönemde ortaya çıkmasıdır. Kişinin duygu durumu bozulur sürekli halsizdir. Yaşama isteği azalır, uyku problemleri yaşar. Ekvatordan uzakta olan ülkelerde daha fazla görülen bir rahatsızlıktır. Majör depresyon ve bipolar bozukluk hastalıkları olan kişilerde daha fazla görülür. Bu kişiler risk altındadır ve gözlenmeleri gerekir. Mevsimsel depresyon teşhisi Anka Psikoloji merkezinde deneyimli psikologlar tarafından yapılan muayene ile koyulur. Muayene ise şu şekilde yapılır.
- Fiziksel muayene yapılır: Hastanın genel sağlık durumu değerlendirilir. Depresyonu tetikleyen fiziksel hastalık var mı öğrenilir
- Kan değerlerine bakılır: Tam kan sayımı ve tiroid bezinin çalışması kontrolü yapılır. Bunlarda olan sorunlar da kişinin depresyon belirtileri göstermesine neden olabilir
- Psikolojik muayene yapılır: Hastaya psikolojik durumunu anlatmasını sağlayacak çeşitli sorular sorulur ve verdiği cevaplar değerlendirilir.
Mevsimsel Depresyon Sebepleri Nelerdir?
Mevsimsel depresyon sebepleri nelerdir hala araştırılan konular arasında yer alır. Bunun yanında yapılan araştırmalar ile hastalığın ortaya çıkmasına neden olan bazı faktörler olduğu görülmüştür. Bu faktörlerin ortadan kaldırılması hastalığa yakalanma riskini minimuma indirir. Kişinin risk grubu içinde olması halinde hayat tarzında değişiklikler yapması mevsimsel depresyona girmesinin önüne geçebilir. Özellikle bipolar bozukluğu ya da majör depresyonu olan kişiler aynı zamanda aile öyküsünde bu hastalık olan kişilerin dikkatli olması gerekir. Bu hastalığın ortaya çıkma nedenleri arasında şunlar bulunmaktadır.
- Aile öyküsünde depresyon olması
- Bipolar bozukluk ve majör depresyon hastaları mevsim değişikliklerinden olumsuz etkilenir
- Sonbahar ve kış mevsimlerinde oluşan değişiklikler kişinin biyolojik saatini etkiler. Güneş ışığının azalması ve havanın erken kararması
- Kış mevsimlerinde kişideki serotonin seviyesi düşebilir. Bu durumda depresyon tetiklenebilir
- Melotonin seviyesinin değişmesi ile birlikte kişinin uyku düzeni ve ruh durumunda olumsuz etkiler görülür
Mevsimsel Depresyon Tedavisi Nasıl Yapılır?
Psikoterapi yöntemleri arasında yer alan bilişsel davranışçı terapi mevsimsel depresyon tedavisi nasıl yapılır sorusuna cevap olarak verilir. Bu tedavi yöntemi ile kişiyi olumsuz yönde etkileyen düşünce ve davranışlar değiştirilir. Bilişsel davranışçı terapi ile kişinin olayları algılama şekli değiştirilir. Terapi uygulanması ile birlikte kişinin kış mevsiminden dolayı bilincinde olumsuz duyguların ve tepkilerin ortaya çıkması önlenir. Kişinin benlik algısı geliştirilir ve yaşadığı sıkıntılarla tek başına mücadele edebilmesi sağlanır.
Bu hastalığın tedavisinde kişiye antidepresanların yanında D vitamini de verilir. Terapi ve ilaç tedavisinin birlikte uygulanması ile daha kısa sürede sonuç alınır. Bilişsel davranışçı terapi ile kişi stresini kontrol altında tutabilir. Mevsim değişikliğinden dolayı yaşadığı stresle başa çıkmayı öğrenir. Mevsim değişikliğinden dolayı hissedilen kötü duygular tersine çevrilir.
Mevsimsel Depresyondan Korunmak Mümkün mü?
Mevsimsel depresyondan korunmak mümkün mü sorusuna evet cevabı verilebilir. Kişi kış mevsiminin getirdiği olumsuz duyguları kontrol etmeyi öğrendiğinde bu hastalıktan korunabilir. Kış mevsiminde daha aktif olmak, açık havada zaman geçirmek korunmakta etkilidir. Spor ve egzersiz yapmak, kış geldiği için evde oturmak yerine sosyalleşmek önelidir.
Mevsimsel depresyon rahatsızlığı olan kişiler İzmir Psikolog eşliğinde yapılacak terapilerden yararlanabilirler. Yapılan terapiler ile kişi stresini kontrol eder ve bir sonraki kış mevsiminde depresyona girmez. Yaşam tarzını, düşünce yapısını değiştiren kişiler kış geldiğinde depresyona girmez ve psikolojik olarak sorun yaşamazlar.