Lohusa depresyonu, doğumdan sonraki ilk dönem olarak ifade edilir. Yaklaşık olarak 40 gün devam eden bu süreç,annenin hormonlarının eski haline dönmesi ve annelik duygusunun ortaya çıkmasındaki hormon değişikliğinden kaynaklanır. Lohusalık depresyonu, herkeste farklı belirtilerle ortaya çıkabilir.
Kadının en zayıf dönemlerinden birisi olan lohusalık dönemi;kronik gerilim hali, uyku problemleri ve benzeri birçoksorunun meydana geldiği bir süreçtir. Lohusalık dönemi, zaman zaman kişilerde psikolojik rahatsızlıkların da ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu dönem içerisinde yaşamış olduğunuz psikolojik rahatsızlıklar geçmediği takdirde mutlaka İzmir uzman psikolog desteği alınması tavsiye edilir.
Lohusa Depresyonu Nedir?
Pek çok kadın anne olduktan sonra kendilerini sürekli olarak kaygılı ve hüzünlü hisseder. Bu buhranlı süreç, lohusa depresyonu olarak adlandırılır. Lohusa depresyonu her ne kadar kısa süreli bir süreç olarak bilinse de altta yatanpsikolojik nedenlere bağlı olarak 1-2 yıla kadar devam edebilir.
Lohusalık sürecini etkileyen pek çok neden bulunur. Bu nedenler arasında hormonlar ve B9 vitamini depresyonun tetiklenmesinin en bariz nedenidir. Depresyon süresi boyunca annenin kafası oldukça karışık olmakla birlikte alıngan bir tavır içerisindedir. Dikkati dağınıktır, sürekli olarak ağlar ve kendini mutsuz hisseder.
Yeni doğum yapan anne, bebeğine yaklaşık olarak bir hafta ya da on gün içerisinde ancak alışabilir. Bebeğe alışmakta zorluk çekildiği durumlarda depresyonun belirtilerinden bahsetmek mümkündür. Lohusalık döneminde yakın çevreden alınan destek oldukça önemlidir. Lohusalık depresyonu nasıl geçer diye sorarsanız yakın çevrenin manevi desteği en önemli tedavi yöntemidir. Manevi desteğe rağmen geçmeyen ve şiddeti sürekli olarak artan psikolojik buhranlar devam ederse,bu sorunların geride kalabilmesi için o uzman desteğinden faydalanılması oldukça önem arz eder.
Lohusa Depresyonu Belirtileri Nelerdir?
Lohusalık depresyonu belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Kimi lohusalık belirtilerini hiç yaşamazken kimi kişilerde ağır depresyona rastlanabilir. Lohusalık döneminde depresyon belirtileri şu şekildedir;
• Anne kendini sürekli olarak değersiz, yetersiz hisseder.
• Çevresindekilere karşı kendini soyutlamış davranır ve içine kapanıktırlar.
• Ortada herhangi bir sebep olmasa dahi ağlama atakları geçirirler.
• Hareket ve konuşmada yavaşlık ya da bu durumun tam tersine oldukça hiperaktif davranırlar.
• Ölüm ve intiharla ilgili düşünceler oluşur.
• Öfke hissi yoğun olarak hissedilir.
• Geleceğe dair umutsuzluk, yalnız kalma isteği, yaşamın anlamsız gelmesi durumları görülür.
• Bebeğe zarar vermekle ilgili düşünceler ya da bebek için aşırı endişelenme ve bebeğe karşı yoğun ilgisizlikdurumları lohusalık depresyonu belirtilerinin en yaygın olanlardır.
Lohusa Depresyonu Ne Kadar Sürer?
Lohusa depresyonu ne kadar sürer diye bakıldığında doğumdan sonraki ilk 40 gün (altı hafta) süren bir depresyon çeşididir. Ancak lohusalık dönemi ortalama 40 gün olarak bilinse de her kişide farklı süreci ifade eder. Lohusalık döneminin en uzun süresi yaklaşık olarak 1 ila 2 yıl arasında değişkenlik gösterebilir.
Bu denli uzun süren lohusa depresyonuna iyi gelen yöntemlerin denenmesi bu sürecin sorunsuz bir şekilde atlatılmasına yardımcı olur. Lohusa depresyonuna ne iyi gelir? Kısa süreli lohusalık depresyonu tedavileri nelerdir gibi sorular lohusalık dönemini yaşayan kadınların en çok araştırdığı konulardır. Anka Psikoloji Merkezi bu dönemlerde alanında uzman kadrosu ile kişilere hizmet sunar.
Lohusa Depresyonu Tedavisi
Lohusa depresyonu tedavisi için uzman psikologlar tarafından kişinin mevcut durumu gözetim altına alınarak bir tedavi yöntemi saptanır. Kişiye özel olarak uygulanan bu tedavi yöntemleri de kişi üzerinde olumlu etkiler sunar.
Tedaviler, depresyonun tehlikeli boyutlara ulaşmasını engeller. Süreç içerisinde aile bireylerinin tutumu ve davranışları da ön plana alınarak tedavi yöntemleri uygulanır. Kişinin mevcut durumuna bağlı olarak kısa süre içerisinde lohusalık depresyonu tedavi edilir. Uzman İzmir psikolog Anka Psikoloji Merkezi ile hemen iletişime geçip detaylı bilgi ve başvuru sağlayabilirsiniz.