Depresyon gün içinde nasıl davrandığınızı, nasıl hissettiğinizi ciddi anlamda etkileyen bir psikolojik rahatsızlıktır. Depresyonun farklı çeşitleri vardır. Ancak her ne kadar ağır geçirilse de elbette tedavisi mümkündür. İlk etapta konuşma terapisi denenmelidir. Genellikle konuşma terapisi ile depresyon tedavi edilebilmektedir. Gerekli görüşmeler sonrası depresyonun ne boyutta olduğu anlaşılarak gerekli tedaviye başlanır.
Depresyon; gün içinde mutsuz, huzursuz olmanıza neden olur ve normalde çok keyif alacağınız bir durumdan asla keyif almamaya başlarsınız. Bu durum tedavi edilmezse ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Depresyonda olan bireyler yaşamaktan tat almaz ve bu yüzden gerekli olan durumları ‘ yemek-içmek’ gibi yapmak istemez. Ruhsal sorunların yanı sıra bu durum fiziksel sorunlara da yol açmaya başlar.
Depresyona Neden Olan Durumlar
Depresyona neden olabilecek birçok durum vardır. Sebepsiz olmaz mı bu depresyon diye sorabilirsiniz. Size hiçbir sebep yokmuş gibi gelse de altında yatan bir sebep mutlaka vardır. Depresyon nedenlerine bakılacak olursa farklı sebepleri görmek mümkün olacaktır. Depresyona neden olabilecek durumlar:
- Fiziksel rahatsızlıklar
- Küçük yaşta anne-baba kaybı
- Madde bağımlılığı
- Toplum tarafından dışlatıldığını düşünmek- yalnızlığa itilmek
- Psikolojik olarak sağlıklı olmayan bir ortamda büyümek
- Cinsel istismar
- İstenmeyen evlilik
- İşsizlik
- Sosyoekonomik düzeyin kişiye yetersiz gelmesi
Yukarıda bahsedilen nedenler depresyona sebep olabilecek durumlardan yalnızca birkaç tanesidir. Uzun süre üst üste yaşanan olumsuzluklar sonrası duyguların dışa vurulamaması bir süre sonra kişilerde depresyona neden olabilir.
Depresyon Çeşitleri Nelerdir?
Depresyonun bir psikolojik rahatsızlık olduğu elbette biliniyor. Ancak genellikle kişilerin aklına tek tip bir depresyon gelebiliyor. Ancak depresyonun farklı çeşitleri vardır. Depresyonlarda kendi aralarında ayrıldığı gibi belirtileri ve nedenleri de farklılık göstermektedir. Bu yüzden kişilerin kendi kendine teşhis koyarak tedavi uygulaması sağlıklı olmayacaktır. Depresyon çeşitleri:
- Majör depresyon
- Melankoli
- Psikotik depresyon
- Atipik depresyon
- Maskeli depresyon
- Kronik Depresyon
- Ergenlik depresyonu
- Mevsimsel depresyon
Depresyon Belirtileri Nelerdir?
Depresyon hemen hemen her kişinin hayatında bir kez yaşadığı bir durumdur. Ancak kimi zaman bazı kişilerde birden fazla görülebiliyor. Özellikle tekrarlayan depresyonu olan kişilerin düzenli olarak kontrole gitmesi gerekmektedir. Depresyon belirtileri:
- Geçmeyen üzüntülü hal ve çoğu zaman ağlama isteği
- Agresiflik-sinirlilik hali
- Kendini değersiz hissetme
- Suçluluk duygusu- Her durumda kendini suçlama
- Hiçbir etkinlikten, aktiviteden keyif almamak
- İştahsızlık ya da aşırı yemek
- Yenilen yemeklerden tat alamamak
- Halsizlik
- Sürekli yatma ve uyuma isteği
- Kimseyle konuşmak istememek
Depresyon belirtileri günlük hayatta da kişilerin anlık olarak hissedebileceği ya da yaşayabileceği durumlardır. Kişilerin kendi kendine teşhis koymaması bu durumda çok önemlidir. Bahsedilen belirtilerden birini ya da birkaçını yaşıyorsanız ve özellikle bu durum uzun bir süredir devam ediyorsa kısa süre içinde psikolog randevusu alarak görüşmeye başlamanızda fayda olacaktır. Alanında uzman psikolog Doğan Tura size her zaman yardımcı olmaktadır.
Depresyon Teşhisi
Depresyon teşhisi kişilerin kendi kendine koyabileceği bir durum değildir. Çok nadir de olsa kişilere kan tahlili yapılabiliyor. Bu durum eğer kişinin fiziksel bir problemi varsa troitlerin kontrolü için yapılmaktadır. Ancak genellikle böyle bir duruma gerek kalmadan teşhis süreci kolaylıkla tamamlanabilmektedir.
İzmir uzman psikolog sayesinde iyi bir iletişim kurularak kişilere depresyon teşhisi konmaktadır. Üstelik bu görüşme sırasında kişinin depresyonda olmasının yanı sıra depresyon çeşitlerinden hangisine göre tedavi edilmesi gerektiği de saptanmaktadır. Bu yüzden her zaman en iyi psikologlar ile görüşerek doğru teşhis- doğru tedavi durumunu değerlendirmek gerekmektedir. Doğru tedavi ile kişilerin kendisini iyi hissetmesi daha kolay olacaktır.
Depresyon Tedavisi Nasıl Olur?
Psikolojik tedavi kimi insanlara göre garip gelebiliyor. Ancak hayat koşuşturması içinde fiziksel olarak kişilerin birçok nedene bağlı olarak rahatsızlandıkları aşikar bir durumdur ve kaçınılmazdır. Aynı durum psikoloji için de geçerlidir. Grip için dahiliye, kalp için kardiyoloji, romatizma için romatolojiye gidilmesi gerektiği gibi psikolojik bir boşluk hissedildiği zaman da alanında uzman olan bir psikoloğa gidilmesi gerekmektedir. Depresyon tedavisi alanında uzmanlaşmış psikologları ile danışarak ve size iyi gelecek süreç içinde kendinizi iyi hissetmeye başlayabilirsiniz. Unutulmamalıdır ki gerek fiziksel gerekse psikolojik hiçbir rahatsızlık durduğunuz yerden kendiliğinden geçmeyecektir. Gerekli durumlarda yapılan psikolojik testler ve iyi geçen terapi seansları sonrasında yavaş yavaş depresyon tedavi edilir ve birey mutlu hayatına geri dönebilir.