He insanın korktuğu durumlar söz konusu olabilmektedir. Bazı bireylerin ise kapalı alanda kalma korkusu vardır. Bu durum ise agorafobi olarak adlandırılmaktadır. Agorafobi bireyin bir alana sıkışma korkusu olarak da bilinmektedir. Kapalı ortamdan kaçamayarak sıkışıp kalacağını ve hatta insanlara rezil olacağını düşündüren bir durumdur. Agorafobi bir tür anksiyete bozukluğudur.
Agorafobi rahatsızlığı panik bozukluk ile sıklıkla karıştırılmaktadır. İki rahatsızlığında birbirine benzer özellikle vardır. Ancak birbirinden ayıran temel özellikleri de söz konusudur. Bu yüzden kişiler bazı belirtilere bakarak rahatsızlığın panik bozukluk olduğunu düşünebilmektedir. Panik bozukluk bireylerde her an ortaya çıkabilecekken agorafobide kapalı bir alan bulunması gerekmektedir. İki rahatsızlığı birbirinden ayıran en temel özellik ise bu durumdur.
Agorafobi Belirtileri Nelerdir?
Agorafobi çok fazla rastlanan bir durum değildir. Elbette birçok kişi kapalı alandan korkuyor olabilir ancak agorafobi bu durumun ciddi anlamda ilerlemiş halidir. Agorafobi belirtileri:
- Birey evden çıkmak istemiyor çıkacağı zaman ise yalnız çıkamıyorsa
- Kalabalıktan kaçınıyorsa
- Sinema, tiyatro, tünel ve asansör gibi kapalı ortamlardan uzak duruyorsa
- Kapalı ortamda bulunuyorsa kalp krizi geçirecek gibi hissediyor ve ortamdan çıkamayacak hissine kapılıyorsa
- Günlük hayat kaygıyla geçiyorsa agorafobi söz konusu olabilir.
Bahsedilen belirtiler 6 aydan fazla sürüyorsa ve artık tüm yaşamınızı etkilemeye başladığını hissediyorsanız vakit kaybetmeden İzmir Anka Psikoloji ile iletişime geçerek seans için randevu alabilirsiniz. Katılacak olduğunu seanslar sayesinde bu durumdan kısa süre içinde kurtulmanız mümkün olacaktır.
Agorafobi Neden Olur?
Agorafobinin neden olduğu ile ilgili net bir bilgi yoktur. Ancak genellikle kişide bulunan bazı psikolojik rahatsızlıklar agorafobiye neden olabilmektedir. Agorafobi olma nedenleri:
- Ailede herhangi birinde agorafobi olması
- Depresyon
- Kaygı bozukluğu
- Panik bozukluk
- Madde bağımlılığı
- Obsesif kompulsif bozukluk
- Klostrofobi
Agorafobiye neden olabilecek bazı psikolojik rahatsızlıklar yukarıda belirtildiği gibidir. Bu rahatsızlardan klostrofobi ise agorafobi ile sıklıkla karıştırılmaktadır. Klostrofobi kapalı alanda boğulacakmış gibi hissetme durumudur. Ancak agorafobi kişinin kendisini güvende hissetmediği yerlerde bulunma korkusudur. Her iki rahatsızlıkta kişiyi ciddi anlamda etkilemektedir ve birbirine benzer yanları vardır. Ancak elbette tedavi süreçleri her ikisinin de farklı şekilde ilerlemektedir.
Agorafobi Tanısı
Her rahatsızlıkta olduğu gibi agorafobide de doğru tanı oldukça önemlidir. Doğru tanının konması doğru bir tedavi süreci anlamına gelmektedir. Kişinin anlattıkları ve psikoloğun sorduğu sorulara verdiği yanıtlar sayesinde kişiye agorafobi teşhisi konmaktadır. Psikolog, bireye; otobüse binmekten korkuyor musun, kalabalık ortamlardan hoşlanıyor musun gibi sorular soracaktır. Verilecek cevaplar ile birlikte ikisi arasında geçen diyaloğun tümü ile kişiye teşhis koyulacaktır. Agorafobi teşhisi koyulduğu takdirde gerekli tedavi süreci başlayacaktır.
Agorafobi teşhisi konan kişi kendisini kontrol altında tutmaya çalışarak günlük hayatlarında bazı değişiklikler yapmalıdır. Bu durumla ilgili kişinin görüşme sağladığı psikolog gerekli bilgileri vererek bireye etkili bir yol çizecektir.
Agorafobi Tedavi Süreci
Agorafobi tedavisi için farklı yollar vardır. Psikoterapi, maruziyet terapisi ve ilaçlar şeklindedir. Hastanın hangi tedavi yöntemine uygun olduğuna ise İzmir psikolog karar verecektir. Kişinin agorafobi düzeyi bu durumda oldukça etkilidir. Aynı zamanda psikolog hastaya hangi tedavi sürecinin daha iyi etki edeceğine karar verecek ve uygulamaya başlayacaktır.
İzmir Anka Psikoloji agorafobi tedavi süreci ile ilgili uzman kadrosu ile çalışmaktadır. Bu yüzden bu kaygı ile yaşamak zorunda değilsiniz. Uzman psikologlar sayesinde daha rahat bir şekilde yaşamınızı sürdürmeye başlayabilirsiniz. Üstelik bu seanslar ister yüz yüze isterseniz de online olarak gerçekleştirilebiliyor. Böylelikle her nerede olursanız olun tedavi sürecini yarım bırakmak zorunda kalmadan devam edebiliyorsunuz.