Alkol bağımlılığı, kişinin normalin üzerinde miktarlarda alkol tüketmesi, alkol tüketmediği zamanlarda yoksunluk hissetmesi ve bu durumun kontrol altından çıkması ile birlikte kişinin günün her saatinde alkol tüketmesi ile bilinen bir problemdir. Kişi alkol kullanmadığı zamanlarda kendini üzgün ve stres altında hisseder ve alkol almazsa saldırgan bir ruh haline bürünebilir.
Bu tarz durumlar kişinin sosyal hayatını da doğrudan etkilemektedir. İş ya da aile hayatında saldırganlaşan ve öfkelenen bireyler hem fiziksel anlamda hem de psikolojik anlamda kendilerine ve çevrelerine zarar verirler.
Alkol bağımlılığını, alkolü sevmek ile karıştırmamak gerekir. Alkolü seven bireyler, kontrollü bir şekilde alkol tükettikleri sürece bu durum herhangi bir olumsuzluk yaratmaz. Fakat alkol bağımlılarında durum çok farklıdır. Kişi günün her saatinde durmak bilmeden alkol tüketir, alkol tüketmeyle birlikte fiziksel ve psikolojik problemler görülür, kişi daha çok alkol tüketmek ister ve kısır döngüye giren birey tedavi olmadığı sürece bu rahatsızlıktan kurtulamaz.
Alkol Bağımlılığı Nedenleri
Alkol bağımlılığı, altta yatan herhangi bir nedene bağlı olmaksızın oluşabileceği gibi alkol bağımlılığı risk faktörleri de bu problemin görülme sıklığını arttırır. Alkol bağımlılığı nedenleri şunlar olabilir:
- Pek çok zararlı alışkanlığın nedenlerinin başında kişinin yaşadığı içsel bunalımlar gelir. Maddi sıkıntılar yaşayan, geçmişinde travmatik olaylar bulunan kişiler bu problemlerinden kurtulmak için alkole başvururlar. Bunun sonucunda alkolün getirdiği anlık rahatlamalar nedeni ile kişi problemlerinden kurtulmak için çözümü alkolde arar ve alkol tüketimi bağımlılık haline dönüşür.
- Çocukluğunda travma yaşayan bireylerde alkol bağımlılığı görülme riski yüksektir. Özellikle çocukken anne babası boşanmış, aile içi şiddete maruz kalmış, çocukluk döneminde cinsel tacize uğramış kişilerde alkol bağımlılığı görülebilir.
- Kazalar ve ölümleri unutmanın yolunun alkolden geçtiğini düşünen kişiler, bu problemlerden uzaklaşmak için her seferinde alkole başvururlar ve sonrasında alkol tüketimlerini kontrol altına alamayarak alkol bağımlısına dönüşürler.
- Depresyon ve kaygı bozukluğu olan bireylerde alkol bağımlılığı görülme sıklığı, sağlıklı bireylere göre daha yüksektir. Çünkü bu bireyler yaşadıkları stres, üzüntü, gerginlik gibi duygulardan kurtulabilmek için alkole başvururlar. Alkolün rahatlatıcı etkisini gören birey, sürekli olarak her problemi için alkol kullanarak bunlardan kurtulmaya çalışır. Alkol tüketimi kişiyi daha çok üzüntü ve strese sürükler ve böylece durum içinden çıkılmaz bir kısır döngüye dönüşür.
Bağımlılığa yatkın, özgüvensiz kişiler alkol kullandıktan sonra normalde yapamayacakları şeyler için cesaretlenirler. Bu da özgüvensiz kişiler için bir kaçış yolu haline gelir ve tedavi edilmesi gereken bir bağımlılığa dönüşür.
Alkol Bağımlılığı Tedavisi
Alkol bağımlılığı bulunan ve bundan kurtulmak isteyen ya da çevresinde alkol bağımlılığı problemi bulunan ve bu kişiyi bu durumdan kurtarmak isteyen bireyler alkol bağımlılığı tedavisi hakkında araştırmalar yapmaktadır. Alkol bağımlılığı, kişinin kendi başına çözebileceği bir problem değildir. Kişi alkol bağımlılığından kurtulmak için mutlaka profesyonel bir destek almalıdır.
Alkol bağımlılığı tedavi edilebilir bir problemdir fakat bu probleme sahip bireyler için tedavinin en önemli noktalarından biri kişinin alkol bağımlılığını kabullenebilmesidir. Kişi bu probleme sahip olduğunu kabullenmediği sürece aldığı tüm tedavi yolları manasız kalır ve kişi tedavi sürecinden sonra tekrar bu sorunu yaşayabilir. Probleme sahip bireye göre, alkol bağımlılığı yoktur ve istediği zaman alkol tüketimini bırakabileceğini dillendirir. Alkol bağımlılığı bulunan kişinin durumu kabullenmesi zorlu olabildiği için bu aşamada en büyük görev ailesine ve arkadaşlarına düşmektedir. Yakın çevrenin bu konudaki desteği, kişinin daha rahat ve güvende hissetmesine yardımcı olur.
Alkol bağımlılığı tedavisinde ilaç tedavisi ve psikoterapi kullanılmaktadır. Çoğu zaman bu iki yöntem birlikte uygulanır ve tedavi daha iyi bir şekilde yürütülür. Tedavi en az bir yıl sürer ve bu süreçte kişinin yakın çevresinden alacağı destek çok önemlidir. Ayrıca alkolü bıraktım diyen bireyin çevresi tarafından ve gerekli görüldüğü zamanlarda uzmanlar tarafından da takip edilmesi gerekmektedir.
Alkol bağımlılığı, utanılacak bir problem değildir. Bu durumla karşı karşıya kalan bireyler kendi sağlıkları için uzman bir kişiden destek alarak problemini geride bırakabileceğini bilmelidir. Anka Psikoloji, alkol bağımlılığı da dahil olmak üzere pek çok psikolojik problem için çeşitli tedavi yollarını uygulayarak hastalarına hizmet veren bir merkezdir. Burada her biri kendi alanında uzman bireyler ile birlikte hizmet veren merkez, İzmir ve Manisa’da hastaların da memnuniyeti sağlamayı başarmış sayılı merkezlerden biridir.