Sınırda kişilik bozukluğu kişinin bütün hayatını olumsuz anlamda etkileyen ve mutlaka tedavi edilmesi gereken psikolojik hastalıklar arasında yer alır. Erken gençlik döneminden itibaren belirtileri görülmeye başlanır. Kişinin öz denetimlerinde sorunlar bulunur. Düşünce ve davranışlarında istikrar olmayan kişi dürtüsel davranır ve bir psikolog İzmir tarafından psikolojik destek alınmalıdır.
Borderline kişilik kavramını ilk olarak 1938 yılında Adolf Stern tarafından kullanılmıştır. Daha sonra 1975 yılında bu borderline kişilik bozukluğu olarak Otto Kernberg tarafından tanımlanmıştır. Bordeline kelimesinin sınırda olarak çevrisi yapılır. Bu hastalığa sınırda adının verilmesi psikoz ve nevroz olarak iki ayrı psikiyatrik hastalığın sınırında olmasıdır.
Sınırda Kişilik Bozukluğu Nedir?
Özellikle kişinin ikili ilişkilerinde ve günlük hayatında sorunlar yaşamasına neden olan bir hastalıktır. Sınırda kişilik bozukluğu nedir incelendiğinde kişinin kendisi ve çevresi için büyük sıkıntılar yaşatan bir psikolojik hastalık olduğu görülür. Çevresindeki kişilerin sorun yaşama nedeni onun ani değişen duygu ve düşünceleridir. Hayatı, yaşama nedenlerini sorgular ve insanlara karşı düşünceleri aniden ve nedensiz olarak değişir. Duygularını abartan bu kişiler aynı zamanda keskin olmalarıyla dikkat çekerler. Bir şey ya iyidir ya da kötü ortası sınırda kişilik bozukluğu hastalığı olan kişiler için söz konusu olamaz. Hastalığın teşhisini sağlayacak olan belirtileri arasında şunlar yer alır.
- Benlik duygusunda bozukluk, aşırılık
- İntihar teşebbüslerinin ya da tehditlerinin sürekli tekrar etmesi
- Aile, arkadaş ilişkilerinde aşk, sevgi, nefret gibi uç duygular arasında ani değişimlerin yaşanması
- Öfkeyi kontrol edememe ve saldırgan eğilim
- Diğer insanlara karşı hissedilen güvensizlik
- Boşlukta hissetmek
- Nedensiz yere insanlardan şüphe etmek
- Terk edilme korkusu yaşamak ve bundan dolayı da yakın ilişki kuramamak
- Tehlikeli ve dürtüsel hareketler (hızlı araba kullanmak, kumar oynamak, madde bağımlılığı, aşırı yemek yeme, aşırı cinsellik isteği vb.)
- Ani ve yoğun olan duygu durum değişikliği yaşaması (birkaç saat ile birkaç gün arasında süren)
Sınırda Kişilik Bozukluğu Görülme Sıklığı
Sınırda kişilik bozukluğu görülme sıklığı konusunda yapılan araştırmalar sonucu sık olarak görüldüğü ortaya çıkmaktadır. Bu araştırmalara göre kadınlarda erkeklerden daha fazla görülür. Toplumun %10’u gibi önemli bir oranında bu hastalık görülür. Çocukluk yaşlarında yaşanan cinsel tacizler, terk edilmeler gibi nedenler hastalığın ortaya çıkmasına neden olabilir. Bunun yanında genetik olarak da ortaya çıktığı görülür. Ailesinde borderline kişilik bozukluğu olan kişilerde görülme ihtimali bulunur.
Çevresel ve sosyal ya da genetik faktörler hastalığın ortaya çıkmasına neden olur. Nedeni ne olursa olsun bu hastalığın tedavi edilmesi gerekir. Tedavi olmayan kişilerin hayatlarında olumsuz sonuçlar ortaya çıkar. Tedavi olmadığı durumlarda kişinin eğitimi yarıda kalabilir. Aile ve ikili ilişkilerinde büyük sorunlar yaşar. Kendine zarar verme, hastanede yatma, dürtüsel davranışlar nedeniyle madde bağımlılığı, istenmeyen gebelikler, cinsel hastalıklar, hukuki sorunlar yaşanır.
Sınırda Kişilik Bozukluğu Teşhis ve Tedavisi
Sınırda kişilik bozukluğu teşhis ve tedavisi ile birlikte kişinin yaşamında yaşadığı sorunların bir çoğunun ortadan kalkması sağlanır. Hastalığın teşhisi için klinik muayene ve çeşitli testler yapılır. Yukarıda ayılan tüm belirtilerin hastada görülmediği durumlar bulunur. Hastalık tedavi edilmediği sürece belirtilerin daha da arttığı görülür. Hastaları ve yakınlarını uzun bir tedavi süreci bekler. Bunun yanında Sınırda kişilik bozukluğu belirtileri gösteren kişilerin hastaneye gitme konusunda istekli olmadıkları görülür.
Genellikle kişinin çevresindekiler tarafından tedavi olması için teşvik edildiği görülür. Psikanaliz ve ilaç tedavisi birlikte uygulanır. Terapi ve ilaç ile hastalık kontrol altına alınabilir. Psikolojik rahatsızlıklar kendiliğinden iyileşmezler. Bundan dolayı mutlaka İzmir psikolog tarafından psikolojik tedavi görülmesi şarttır. Özellikle sınırda kişilik bozukluğu ilerlediği durumlarda kişinin kendine zarar verme ihtimali yükselir. Kendinizde ya da yakınınızda borderline kişilik bozukluğu olduğundan endişe ediyorsanız tedaviyi ihmal etmemelisiniz.