Boşanma çocukları nasıl etkiler, çocuklara bu durum nasıl açıklanır gibi onlarca soru çocukların psikolojisi için önem taşır. Aile içerisinde yaşanan şiddetli anlaşmazlık, bireylerin birbirlerine olan saygısız davranışları, aile içi çeşitli sorunlar boşanmaya neden olan en temel etkenler arasında yer alır.
Boşanmanın kendi içerisinde farklı türleri vardır. Çekişmeli boşanmak ya da anlaşarak boşanma gibi çeşitliliğe sahiptir. Anlaşmalı boşanmalarda çiftler birbirleriyle herhangi bir tartışmaya maruz kalmadan ayrılabilirler. Ancak çekişmeli boşanmalarda boşanma süresi boyunca her iki taraf da birbirlerine oldukça zora sokarlar. Boşanma aşamasında çocuklar var ise bu durumdan en çok çocuklar etkilenir.
Özellikle şiddetli geçimsizlik durumlarında çocukta psikolojik bozukluklar meydana gelebilir. Boşanma sürecinin etkileri her çocukta farklı seyredebilir. Bu durum çocuğun yaşına göre değişkenlik gösterebilmektedir.
Özellikle 2 ve 6 yaş grubu arasındaki çocuklar boşanma sürecinden en çok etkilenen yaş grubudur. Boşanma sürecinde küçük çocuklara oranla büyük çocuklar daha az ruhsal problem yaşarlar. Yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkan verilere göre kız çocukları ilerleyen dönemlerde babanın yokluğunu daha çok ergenlik dönemlerinde hissettiği bilinmektedir.
Boşanmada Çocuklar Çok Etkilenir mi?
Boşanma da çocuklar çok etkilenir mi diye baktığımızda, boşanma döneminde çocuklar ayrılık yaşayarak oldukça zor dönemler geçirebilir. Ancak anne ve babaların, çocukların üzerindeki psikolojik etkileri azaltmak için bu dönem içerisinde hem birbirlerine olan hem de çocuklarına olan davranışlarının mutlaka kontrol edilmesi gerekir.
Özellikle kız çocuklarında babanın yokluğunun vermiş olduğu eksiklik ile erken dönemde duygusal ilişki sıklığı artış gösterebilir. Erkek çocuklarında ise okul başarısında sorun başta olmak üzere; saldırgan bir kişilik özelliği oluşabilir.
Boşanmada 7 yaşındaki çocuğun psikolojisi ile daha küçük yaştaki bir çocuğun psikolojisi aynı değildir. 7 yaş ve üzerindeki çocuklar boşanmanın mahiyetini ve getireceği sonuçları az çok tahmin edebilirler. Bundan dolayı süreç içerisinde ayrılık kaygısının vermiş olduğu üzüntü, huzursuzluk ve uyku sorunları gibi temel problemler ortaya çıkabilir.
Boşanma, çocukların başına gelebilecek en travmatik olaylar arasında yer alır. Özellikle boşanma sonrasında çocukların psikolojik olarak kendini düzeltebilmesi için boşanmadan sonra anne ve babaların birbirlerine olan tutumları oldukça önemlidir. Boşanma evresinden önce ve sonrasında çocukların mutlaka uzman psikoloğa götürülmesi tavsiye edilir. İzmir çocuk psikolog arayışında olan aileler için Anka Psikoloji Merkezi, her yaş çocuğa özel terapiler sunarak boşanma sürecinde destek sağlar.
Çocuklar Kaç Yaşında Boşanmayı Anlar?
Boşanmanın çocuklar üzerindeki etkileri her çocukta farklılık gösterir. 3 ve daha büyük yaş arasındaki çocuklar boşanmayı anlarlar. Aynı zamanda boşanma bu yaştaki çocuklar boşanma nedeni olarak kendilerini görebilirler.
6 ve 11 yaş aralığındaki çocuklar ise anne ve babasının birlikte yaşayamayacaklarını kolaylıkla idrak ederler. Her yaş grubu kendi içerisinde boşanma sürecinde farklı tepkiler verebilir. Kimi çocuklar bu dönemde uyku sorunları, davranışsal gerileme, altına kaçırma, tırnak yeme ve çeşitli öfke sorunları yaşayabilirler. Ergenlik çağındaki çocuklar bu dönemde içine kapanık davranarak kendilerini toplumdan soyutlaştırırlar.
Boşandıktan Sonra Çocuğa Nasıl Davranmalı?
Boşanma sürecinde çocuklar anne ve babalarının eskisi kadar onlara ilgi göstermeyeceklerini, aile kavramının yok olacağını ve kendilerinin yalnız kalacağını düşünürler. Bu nedenle boşanma sürecinde ve sonrasında çocuklara ev içerisinde sarf edilen sevgi ve ilginin eksikliğinin gösterilmemesi gerekir. Aynı zamanda anne ve babaların birbirlerine olan tavırları, çocuğun yanında saygı ve sevgi çerçevesinde olmalıdır.
Çocuklar bu dönemde kavga gürültüden uzak tutulmalıdır. Özellikle çocukların yanında kötü cümleler kurulmamalıdır. Çünkü çocuğun psikolojisi değişime elverişli olmakla birlikte olayları yanlış değerlendirebilir ve anne ve babasına düşmanlık besleyebilirler. Süreçle alakalı mutlaka İzmir uzman psikolog aracılığı ile boşanma sürecinin çocuğa aktarılması olası travmatik olaylarının önüne geçebilir.