Önemli bir sınav öncesinde kişinin aşırı stres yaparak sınavda bildiklerini dahi yapamayacak duruma gelmesi sınav kaygısı olarak adlandırılmaktadır. Elbette her sınav öncesi herkeste biraz stres olur. Ancak sınav kaygısı yaşayan kişilerde bu durum oldukça ileri düzeydedir. Kişi normalde başarabileceği bir sınavı bu kaygı yüzünden başaramayabiliyor. Bu yüzden sınav öncesi yaşanan bu olumsuzluklardan kurtulmak adına İzmir psikolog aracılığıyla destek almak her zaman önemlidir.
Sınav Kaygısı Belirtileri Nelerdir?
Sınav kaygısı belirtileri tek başlık altında toplanmamaktadır. Fiziksel, duygusal ve zihinsel olarak belirtileri vardır.
Fiziksel Belirtiler
- Mide bulantısı
- Bağırsak sorunları
- Baş ağrısı
- Taşikardi
- Yorgunluk
- Uyku düzensizliği
- Aşırı iştah ya da iştah kaybı
Duygusal Belirtiler
- Dikkat eksikliği
- Huzursuzluk
- Unutkanlık
- Sürekli panik halinde olmak
- Öfke ve sinir kontrolü yapmakta güçlük çekmek
- Depresyon
- Sınav esnasında sorulara kendisini verememek
- Ders çalışmak istememek
- Ders çalışılmasına rağmen istenilen başarının elde edilememesi
Zihinsel Belirtiler
- Zihin gücünün zayıflaması
- Mantıklı düşünmede zorlanma
- Kişinin kendisine güvenememesi
- Sınav sırasında kötü bir durumla karşılaşma korkusu
- Kişinin kendisini her zaman başarısız görmesi
- Odaklanamama
Sınav kaygısı ile ilgili belirtilerin hepsi herkeste aynı şekilde görülecek diye bir durum elbette yoktur. Sınav ile ilgili yaşanan stres bireyin kendisini üzmesine ve hayatını olağan yaşamasına engel oluyorsa bu durumda destek alınması en uygunu olacaktır. Çünkü günümüzde özellikle çocuklar sınavların hayat olduğunu düşünerek çok fazla sınav kaygısı yaşayabiliyor.
Sınav Kaygısı Neden Olur?
Sınav kaygısına neden olabilecek 4 farklı durum söz konusudur. Bu durumlar yaşam tarzı, bilgi ihtiyacı, ders çalışma tarzı ve psikolojik faktörlerdir. Psikolojik faktörler belirtileri içinde bahsedilen zihinsel, duygusal ve fiziksel durumlardır. Kişinin düzensiz ve sağlıksız beslenmesi aynı zamanda uyku düzeninin olmaması hatta bu düzensiz uyku içinde ders çalışmak için mücadele vermek yaşam tarzı ile ilgili olan sorunlardır.
Sınav kaygısı nedenleri arasında en çok karşılaşılanı ise eksik bilgidir. Yani öğrenci yeterince ders çalışmadığı için kaygı yaşayabiliyor. Ancak bu durum daha değişik bir şekilde de olabilir. Mesela yeterince ders çalıştığı halde birey hala kendisini eksik hissedebiliyor. Böyle bir durumdaysa kendisini strese sokuyor. Çalışma tarzı da oldukça etkilidir. Kişinin kendisini derse vermeden çalışması, okuduğunu anlamaması ya da son dakika ders çalışması elbette sınav kayısına neden olan durumlar arasında yer almaktadır.
Sınav Kaygısı İle Baş Etme Yolları
Sınav kaygısı gelip geçici bir durum olduğu için çoğu kişi bunun üzerinde durmamaktadır. Belki de birçok kişi yaşadığı ve destek alması gerektiği bir sınav kaygısı sürecini yalnızca sınav stresi diye düşünerek geçirmiştir. Unutmamak gerekir ki her konuda uzman birileri vardır ve işin içinden çıkmayacak duruma gelmeyi beklemeden o kişilerden yardım almak size çok şey katacaktır. Sınav kaygısıyla baş etme yolları:
- Öncelikle kendinize her zaman uyabileceğiniz bir program hazırlamalısınız
- Yaşamınızı düzene sokmalısınız. Sağlıksız beslenmeden kaçınmalısınız
- Düzenli bir uykunuz olmalı ve çalışma programınızı buna göre hazırlamalısınız
- Sınav kötü geçerse hayatınızın biteceği gibi gerçek dışı düşüncelerden kendinizi uzak tutup daha gerçekçi düşünmeye çalışmalısınız
- Dikkati düzgün kullanmak çok önemlidir. Ders çalışırken dikkatinizin dağıldığını fark ettiğiniz zaman derse kısa mola vermelisiniz.
- Sınav kaygısı yaşadığınız anlarda sınav ve ders ile ilgili her durumdan uzaklaşarak kafanızı dağıtabileceğiniz aktiviteler ile uğraşmalısınız.
Sınav kaygısıyla baş etmek öğrencilere zor gelebiliyor. Hatta bazen kimsenin onları anlamadığını dahi düşünebiliyorlar. İzmir Anka Psikoloji sınav kaygısı ile ilgili alanında uzman kişiler ile sizlere yardımcı olmayı bekliyor.