Panik atak çözümü ve yenmenin yolları hem psikoterapi hem ilaç tedavisi şeklinde belirtilmektedir. Tehdit edici olmayan durumlarla karşılaşıldığında aniden geçici korku duygusuyla birlikte ortaya çıkan güçlü fiziksel ve ruhsal ataklar olarak bu durum açıklanmaktadır. Bu hastalık başka psikolojik hastalıklara da neden olduğundan teşhis ve tedavi sürecinin iyi değerlendirilmesinde yarar vardır.
Panik atak esnasında kişi ölüm korkusu yaşamaktadır. Kalp krizi belirtileriyle benzer özellikler gösterdiğinden dolayı kalp krizi geçirildiği öncelikle hasta tarafından düşünülmektedir. Fiziksel bir sorunu olmamasına rağmen hastalar bu süreçte hastanelere giderek buna çözüm bulunmasını istemektedir. Bununla beraber fiziksel herhangi bir rahatsızlıkları olmadığı uzmanlar tarafından belirtildiğinde panik atak geçirdiklerine ikna olabilmektedir. Fiziksel belirtiler genelde korkutucu düşüncelerle birlikte nüksetmektedir.
Panik Atak Nedir? Belirtileri?
Panik atak yaşayan kişilerde hızlı kalp çarpıntısı, göğüste ağrı, titreme ve terleme, kalp krizi gibi belirtiler görüldüğü bilinmektedir. Panik atak belirtileri geniş çaplı olarak böyle sıralanabilir;
- Çarpıntı veya kalp atışında belirgin artış
- Nefes darlığı ve boğulma hissi
- Terleme ve titreme
- Nefes alışverişinde ciddi kesintiler
- Göğüs ağrısı veya göğüste sıkışma
- Karında ağrı ve mide bulantısı
- Sersemlik, baş dönmesi, bayılacak ya da düşecek gibi hissetme
- Gerçek dışı duygu durumu
- Benlikten ayrılmış olma duygusu
- Çıldırma ya da kontrolünü kaybetme korkusu
- Uyuşma ve karıncalanma
- Ölüm korkusu
Genel itibariyle panik atak belirtilerinin dörtten az görüldüğü durumlara “kısıtlı panik atak” denmektedir.
Panik Atak Neden Olur? Tetikleyen Şeyler Nelerdir?
Panik atak nedir araştırmasına aslında pek çok insan genel ya da özeli doğrultusunda cevaplar verebilmektedir. Hayat kalitesini düşürerek kişilerin oldukça zorlayıcı zaman geçirmelerine neden olmaktadır. Tetikleyici unsurları kişiden kişiye değişiklik göstermekle birlikte ortak paydalarda buluşulması söz konusudur. Kişilik yapısı tetikleyici unsurlarından biridir. Panik atağı tetikleyici diğer unsurlar şu şekilde değerlendirilebilir;
- Antidepresan ilaç kullanımı
- Yas süreci gibi ağır duygusal travmalar
- Cinsel saldırıya maruz kalmanın neden olduğu travmalar
- Sakinleştirici ilaçların birden bırakılması
- Çocukluk dönemi istismarı ya da boşanma gibi durumlar
- Sigara, uyuşturucu, alkol kullanımı
Panik atağı tetikleyen yiyecek-içecekler bu hastaların uzak durması gerekenlerdendir denebilir.
Panik Atağı Ne Rahatlatır?
Panik atağı ne rahatlatır sorusu bu hastalıkla mücadele edenler için oldukça önemli bir noktada durmaktadır. Özellikle meditasyon ve doğru nefes alma teknikleri hastalığın her aşamasında oldukça etkili olmaktadır. Hastaların atak geldiğini anladığı anda sayı sayarak derin nefes alması süreci kolaylaştırmaktadır. Atak anında nefes tekniklerinin kişinin nefes alıp vermesini düzenlemesinde rahatlatıcı yönü bulunmaktadır. Bir diğer rahatlatıcı yöntem olumlamadır. Beyne gönderilen telkinlerle kişi atak anlarında daha hızlı sürede normale dönebilmektedir. Atağın başlayacağının anlaşıldığı anlarda su tüketmek yararlı olacaktır.
Panik atak esnasında eğik durmamaya özen göstermek son derece önemlidir. Vücudun her zamanki gibi bu sırada da dik pozisyona getirilmesi nefes alışverişini düzenlemeye yardımcıdır. Bir yandan da beyne her şeyin normal olduğu yönünde sinyal gönderilmektedir.
Panik Atağa Kesin Çözüm Var mı?
Panik atak kesin çözüm arayışında olanlar adına bazı vakalarda hem ilaç tedavisinin hem psikoterapinin birlikte yürütülmesi tavsiye edilmektedir. İlaçlar kişinin panik atağının boyutuna göre reçetelendirilebilmektedir. İlaçların etkisiyle iyi hissedilmeye başlansa bile ilaç tedavisine belli bir süre daha devam edilmektedir. İlaç dozuyla ilgili düzenlemeler ya da ilacın bırakılması hekim kontrolünde olmaktadır.
Bazı vakalardaysa tek başına psikoterapinin yeterli olabileceğine kanaat getirilmektedir. Böylece kişinin atak esnasında neler yapabileceği, hastalıkla nasıl başa çıkabileceği, atakların nasıl önlenebileceği gibi, kişiye uygun bilgiler verilmektedir. Panik atak nasıl geçer arayışında olanlar üzerinde bilişsel davranışçı terapi oldukça etkilidir. İzmir psikolog Anka Psikoloji Merkezi tüm tedaviyi en doğru şekilde yönetecek uzman desteğini hastalığın sık tekrarlanmaması ve kesin çözümü yönünde sağlamaktadır.